Värma liten på Facebook

Igår ordnade min kollega Daniel en egen så kallad fanpage åt Värma liten på Facebook. Om den fungerar som jag tror så kan alla ni som trycker på tummen upp där sedan dela med er av bilder av det ni stickar och länkar till beskrivningar och annat. Någon som vill prova och rapportera? Vi kommer förstås att fylla på med alla nyheter härifrån.

Soilis två senaste hjälmmössor.

En del nytt att visa finns det också. Fina och roliga saker:

Till exempel har Soili redan hunnit sticka två små sicksackhjälmar till. Hon har det som egen sport när hon tittar på andra som sportar i TV, just nu fotbollsdamerna.

Jennifer hade stickat arton (!) navelsträngsmössor eller knutmössor sist hon rapporterade (mitt på dagen igår) och tänker nog inte sticka någon filt på ett tag men tipsar om att IKEA:s tiokronorsplädar av fleece är varma och lättvättade och kan delas i fyra babyfiltar styck. Hon funderar som bäst på vilken som blir den snyggaste och roligaste dekorationen.

Eva är inne på samma spår och har hittat en billig fleecepläd på Jysk (bara tre kronor dyrare än IKEA:s) att klippa isär och göra babyfiltar av. Det ska bli spännande att se vilka dekorationer hon tänker ut! 

Mikael på PMU fick frågan om hur stora babyfiltarna behöver vara och svarade ungefär 65 x 80 centimeter, men aningen mindre går också bra. Det innebär att de flesta ”vuxenplädar” kan bli till fyra Panzibabyfiltar, eller hur?

Kurbitshätta till Kongo, designad av Maja -- foto lånat från Husmorsskolan.

Husmorsskolan- Maja skapar vidare och blev så inspirerad av Mikaels ord om människors förtjusning över klara färger och många färger att hon kom på det fantasiska nya begreppet Kongo-kurbits. Resultatet blev en ny variation av hennes egen Värma-liten hätta med dalainspirerade virkade applikationer. Vackert eller hur?

Mama Stina har kombinerat en mer mormorsliknande virkad ruta med Majas Kongo-hättan-modell till en Mormorshätta.

Lena hade två tröjor och en halv filt liggande klara redan när vi satte igång förrförra veckan, och nu har hon hunnit med ytterligare några tröjor. Yemenvästen och en annan beskrivning har gett henne en idé till en ny modell. Det ska bli roligt att få publicera bild och beskrivning här, så att fler kan få prova!

Hundra procent husmor har använt restgarner efter sjalvävning till flera babyhjälmar. Det är nästan så att man önskar att någon mamma skulle få åtminstone trillingar, för färgerna är så vackra tillsammans, eller hur?

Den som har tröttnat på mormorsrutor men vill fortsätta virka kan lära sig farmorsrutan på bloggen En hemmafrus vardag. Farmorsrutan ska gå bra att kombinera med mormorsrutan till en vacker babyfilt om man använder garn av samma tjocklek till båda sorternas rutor.

Någon som har en sy-ihop-metod som gör monteringsarbetet i en mormorsfilt snabbt och enkelt också? Det gissar jag att många skulle uppskatta …

7 reaktioner på ”Värma liten på Facebook”

  1. Jag gillar er massor ändå, utan att vara medlem på Facebook 😉

    Idag kommer mössa nr 20 att bli till. Tänkte fota mössorna då.

    Svar till Jennifer:
    Ja! En bild!

  2. VIlken duktig Jennifer!
    Hörrni – en fråga;sitter o funderar på dekoration på filtar, men jag har tyvärr ingen egen barnerfarenhet så frågor dyker upp.
    Jag tänker mig nu att klippa dekorationer ur vlieseline som kan pressas på tyg (hjälper ju att det inte fransar), men kan det bli bra eller hindrar det ”lindbarhet”? (Tror jag har vlieseline både typ till blus och av kavajdito.)
    Vore toppen för råd här eller via min blogg/mail!
    Tack på förhand för hjälp i detta bryderi!:)

    Svar till Eva:
    En gissning är att det är bra att stryka fast vlieseline på baksidan av vävda tygapplikationer när man har ”grovklippt” dem och att sedan klippa kanterna fina — då håller de ju bättre och fransar sig inte. Sedan skulle jag gissa att det är bäst att sy fast dem på filten, kanske inte med tätaste sicksacket som kan bli hårt och lite bubbligt, men med en ganska tät söm. Den som sveper in barnet i filten vill säkert att de fina dekorationerna ska synas och vänder dem utåt, men om du vill vara alldeles säker på att det blir mjukt för bebisen kan du ju placera dem utmed filtens kanter.

  3. Hej, Anna!

    Vad spännande det är att få följa Värma liten-arbetet genom dina rapporter här på bloggen! Så mycket fint som tillverkas och hittas på:) Vilket utmärkt sommarnöje Värma liten blev, förresten. Det är så somrigt att virka och perfekt med små arbeten som blir färdiga på en dag eller två… Kurbits-hättan var så rolig att göra!!

    Apropå mormorsrutor och montering, en av syföreningsmedlemmarna hade utgått från ett diagram när hon virkade ihop sina rutor. Såg intressant ut, tycker jag. Kanske något liknande som det Jennifer skrev om. Här är det inlägget: https://hemmafrugan.blogspot.com/2011/03/symote-nr-7-en-plad-till-fatoljen.html

    Många hälsningar från Maja

    Svar till Maja:
    Hej Maja! Jamen du är väl inspirerande om någon — jätteroligt att du vill vara med! Med din länk — tack för den — har vi flera ledtrådar till snabb och smärtfri montering av mormorsrutor, så nu hoppas jag att det blir flera vackra filtar. Men det är alldeles sant att det är alldeles lagom att virka en liten hätta i det här vädret …
    Många hälsningar från Anna

  4. Jag hittar ingen ”tummen upp” på Facebooksidan, det är bara din (Anna) profilsida som kommer upp när man klickar på länken härifrån! Kram Anneli

    Svar till Anneli:
    Nej men vad retligt! Tack för att du sa till. Jag ska försöka fixa det. Men skriv ”Värma liten” i sökfältet så länge så kommer du nog rätt.
    Många hälsningar från Anna

  5. Tack för kommentaren Anna på min blogg och de fina orden här i inlägget! Ja jag valde ut de mest färgranna garnerna jag hade vävt av. Men kom nu på att vi är väldigt försiktiga med färger i det här landet!!
    Nu efter en veckas semester UTAN handarbete har jag satt igång och sy ihop mössorna! Lovar att de kommer med posten vilken dag som helst 🙂
    /Agneta

    Svar till Agneta:
    Underbart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.