Joels babysockor

En av de mest inspirerande bloggarna jag har ramlat över (tack kollega Anna för krokbenet!) är Made by Joel, en konstnärligt pysslande trebarnspappas projektdagbok där allt allt allt verkar kunna komma till användning. När man ser vad han gör tänker man antingen ”VARFÖR har jag inte kommit på det där?” eller ”HUR kom han på det där?”, och i båda fallen är det vackra och roliga saker man får se.

Nyfödda dottern i pappas sockor. Bild lånad från Made by Joel.

Inför lilla dotterns födelse för några veckor sedan Joel på att han ville sy babysockor, och om det nu är någon som vill vara med och bidra till Värma liten men som absolut inte vill sticka så kanske det här kan vara något — alla vet ju att om man har en bra mössa och bra strumpor på sig så klarar man sig länge även om man är liten.

Det som behövs till Joels babysockor är en mer eller mindre utsliten herrstrumpa med resåren och skaftet intakt, en symaskin och en sax. Bilderna som Joel så generöst lånar ut visar ganska bra hur man bär sig åt, men hela beskrivningen (på engelska) finns här. Enligt Joel tog det mindre än en minut att bli klar redan på första försöket!

Ett herrsockeskaft räcker till ett par babysockor. Bild lånad från Made by Joel.

Två små kompletteringar: sockor med sömmar fungerar ganska fint på fötter som inte ska gå än på ett tag, men det är förstås bra om sömmarna är mjuka och inte alltför klumpiga. Har man en symaskin med specialsömmar för mjuka och töjbara tyger så kan detta vara ett tillfälle att använda någon av dem. Och om man inte har en tillräckligt bred herrstrumpa kan man naturligtvis använda lagom delar av skaften på två dam- eller barnstrumpor. De är ju ofta fina även om själva foten är utsliten. Viktigt dock: sy först, klipp sedan — det är väldigt mycket enklare än det omvända!

Någon som vill testa? Vi visar gärna era resultat här! Världen är full av vackra sockskaft som har förlorat sin originaluppgift, eller hur?

Sockorna klara, isärklippta och klara att vändas in och ut. Bild lånad från Made by Joel.

Och ett stort tack till Joel för idén, bilderna och beskrivningen!

(Ett litet PS: läs gärna kommentarerna till Värma liten-texterna här på Kyrkkaffebloggen. De är fulla av smarta frågor och bra idéer och länkar och inspiration! Tack alla ni som är med och bidrar!)

6 reaktioner på ”Joels babysockor”

  1. Jag igen…
    Det kommer, som du skriver, så väldans många bra idéer och uppslag och beskrivningar här så man blir alldeles ”göra-galen”!
    Men t.o.m. en världsmästare i tidsoptimism vad gäller handarbete som jag inser att det bara inte går att hinna med allt.
    Hur är det – sänder PMU kläder även ”till vardags”? Alltså när denna speciella kampanj är över?
    Länge stickade jag sockor vid min superslöa dator, senast har jag virkat rutor till en tröja. De ligger vilande nu för Värma-stickning. Och det är kul att göra så’nt här mindre som blir fort klart då och då och särskilt när man vet att det hamnar där det verkligen behövs. Så: kan PMU tänkas ta emot även annars? (Och då tänker jag för Panzi i första hand.)

    Svar till Eva:
    Hej Eva! Ja, visst är det lätt att bli lite överväldigad av alla bra idéer som strömmar emot en? PMU tar emot sådana här saker hela tiden — vi bestämde oss för att samarbeta därför att vi ville rikta uppmärksamheten mot situationen i Kongo, men för PMU är den här insamlingen en del av ett stort insamlingsarbete där allt kommer till nytta. Jag ber Mikael att förklara hur och också vad som allra mest behövs!
    Hälsningar från Anna

  2. Pingback: Inspiration: strumpor och ”skor” | Kyrkkaffe

  3. Marianne Manderbacka

    Hej, ett mycket bra projekt till att lägga till alla andra man vill hinna.
    Nu är min ”skickkartong” full och klar för avfärd.
    En ny tom kartong som ligger där och bara vill bli fylld, så blir det att lägga på ett kol så man får i ett par plagg så inte kartongen ”skriker” av
    hunger 🙂
    Perfekta små arbeten för mina onda händer som inte kan hålla i större stycken. Och så får jag byta färg ofta 🙂 ledsnar fort om jag måste sticka med samma färg länge. Så färggranna saker kommer.
    Kram till er alla och tack för alla bra ideer.

    Svar till Marianne:
    Roligt att du är med!

  4. Pingback: Två nya modeller till mjuka babystövlar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.