Fredagsförebild X: Stickhjälpen

Tillfälligheter finns ju inte — så det var nog oundvikligt att Stickhjälpen skulle dyka upp på min skärm när jag höll på med Kärlek, nål och tråd. Sedan dess har Maria och jag utväxlat hur mycket e-post som helst, med olika mönster och kommentarer till mönster och lite hejarop åt båda hållen. Sommaren 2009 var jag och hälsade på i Trelleborg och träffade också Stina och Lena som var med när idén att sticka till Lettland dök upp första gången. Stickhjälpens arbete har utvecklats på en massa sätt sedan dess, och stickarna har blivit fler och fler och fler. Roligt!

Veckans fredagsförebild är alltså Stickhjälpen, Föreningen Baltasar och Palidzesim i Riga. Hurra för er allihop! Texten nedan skrev Maria när jag bad henne att presentera det hela.

***

 

Stina, Maria och Lena.

Stickhjälpen

Idén till Stickhjälpen föddes under våren 2009. Lena, Stina och jag (Maria) brukar träffas en gång i veckan på ett stickcafé, och en kväll började vi prata om att sticka till något slags hjälpverksamhet. Stina hade tidigare stickat en del till Ukrainahjälpen, men tyckte att det var lite opersonligt. Man vill ju gärna veta var sakerna man skänker tar vägen!

Eftersom jag har en vän som bor i Riga, Inese, bestämde jag mig för att höra med henne om det fanns behov av hjälp till Lettland. Då hade hon just hört talas om den nystartade organisationen Palidzesim, som jobbar direkt med familjer som har det svårt ekonomiskt på grund av exempelvis arbetslöshet eller sjukdom. Via Palidzesim kan vi nu få veta vad som behövs och välja om vi vill skicka saker till en viss familj.

Bland det första vi gjorde var att starta bloggen Stickhjälpen, där vi skriver om vårt arbete, visar bilder på inkomna bidrag och följer upp de bidrag som skickats iväg. Redan första veckan fick vi e-post från flera som ville vara med, och antalet bidragsgivare växer stadigt.

Man kan även hjälpa till på andra sätt, till exempel genom att skänka begagnade kläder, skor och leksaker. Bidragen skickas på pall med lastbil, en eller två pallar per gång, och det blir minst två sändningar per år, för Sveriges handarbetare är mycket generösa!

Det bästa med Stickhjälpen tycker vi är att man kan göra något litet för en annan människa samtidigt som man har roligt när man träffas och stickar tillsammans.

Maria Hansson, Trelleborg

2 reaktioner på ”Fredagsförebild X: Stickhjälpen”

  1. Hej.

    Jag undrar, om jag kunde hjälpa till med att sticka t ex strumpor osv?
    Men, jag undrar vart jag skulle skicka dem och vilken storlek det ska vara?
    mvh Tuija

    p.s. Gillar att sticka.

    Svar till Tuija:
    Hej Tuija! Vad roligt att du vill vara med och sticka! Om du kan tänka dig att sticka i babystorlekar upp till ett år så är du jättevälkommen att vara med i vår sommarinsamling Värma liten. Det finns väldigt mycket att läsa om den här på Kyrkkaffebloggen, och adressen kommer här: Värma liten, Dagen, Ann Jonsson, 105 36 Stockholm.

  2. Hej.

    Jättegärna! Vilken typ av garn, vill ni att jag sticka?
    Jag vill gärna veta vart jag hittar mönster.

    mvh Tuija

    Svar till Tuija:
    Det finns mycket att välja på under fliken Värma liten här på bloggen — både beskrivningar och länkar till beskrivningar. Där står det också om vad som behövs — det viktigaste att komma ihåg är kanske att kläderna kommer att tvättas för hand och tvättas ofta, så använd inte garner som filtar ihop sig.
    Om du hellre stickar ur en bok så kan du hitta en hel del modeller i Värma varandra, Värma en liten och Restvärme.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.