Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Frågor och svar om Värma liten-insamlingen

Av Posted on Inga taggar 0

Det har redan kommit en rad frågor om Libris, Dagens och PMU:s sommarinsamling till Panzisjukhuset. Vi svarar så fort vi bara kan:

Tina skriver:

Jag är gärna med och hjälper till med det jag kan, men jag behöver veta storlekar, garnkvalité med mera.

Tina, vad bra! Det vi samlar in är först och främst stickade och virkade mössor men också andra stickade och virkade kläder och filtar. Storlekarna som behövs är från nyfödd och upp till ungefär ett år. Sticka eller virka i garn som tål ivrig och upprepad handtvätt bra — bomull och olika akrylblandningar är perfekt, ull som tovar sig inte lika bra.

Soili skriver:

Det där låter väldigt intressant. Nu vet jag  vad jag ska göra i sommar. Har massor med små garn nystan som inte räcker till något stort. Hurra vad bra!

Soili, tusen tack! Ja, det här är ett utmärkt sätt att förbruka restgarner. Det går ju inte åt så mycket till en mössa.

Eva skriver:

Vilken underbar idé! Och vilken tur att jag gick in på tidningen idag! Har just lagt tillbaka tidningen till pappersprenumeration för jag har insett att jag är väldigt ”slarvig” med att läsa. Saknar bläddrandet! (Jag hoppas också att den kupong för lotteri ni skrev om kommer att finnas med 17:e eller senare, vill gärna delta där också:)) Här finns en hel del garner och beskrivningar har jag också. Och så kul som det är att avbryta annat mer tidsödande med att sticka smått till barn och bli klar lite fortare ska jag givetvis fixa några mössor. MEN – vill de ha bara mössor? Jag förstår att det är det största behovet, men ville ändå fråga.

Eva, just precis, kupongen kommer att publiceras i Dagen vid flera tillfällen under sommaren, och det går förstås också bra att kopiera den för att kunna skicka in saker vid flera tillfällen.

Och ja, mössor behövs, massor av mössor, men andra babykläder och filtar också. Har du några egenhändigt komponerade beskrivningar att dela med dig av så publicerar vi dem gärna här på Kyrkkaffebloggen!

Lena skriver:

Ska gärna bidra men jag använder hellre nålen i ”Kärlek , nål och tråd”… Visst ratar ni inte t-shirts i mjukistyg, som jag gillar att sy? Långa ärmar till bebisar …

Lena, o nej, visserligen är Värma liten egentligen en stick-och-virkinsamling, men vi ratar inte fina hemsydda t-shirts i babystorlek! Skicka dem, så lovar vi att de hamnar hos dem som behöver dem. Det ska bli spännande att se dem!

Anki skriver:

Jag hade precis tänkt prova på att sticka en Yemen-väst. Sen har jag några bebismössor på lager (typ de engelska ”knit one, save one”). De passar nog perfekt till detta projekt?

Anki, vad härligt att du redan är igång. Yemenvästar är jättebra, och bebismössor behövs mest av allt. Om du vill kan du ta en bild och skicka hit innan du postar, så kan andra bli inspirerade!

Ulla skriver:

Hej!
Jättebra initiativ.
Får jag komma med ett litet tips? Det hade varit bra om det stod ett exempel på grovlek på stickor och masktäthet. Jag har stickat mycket och har inga problem att räkna om maskor om jag vet masktäthet. Nu antar jag att stickor 2½ – 3 är det vanliga och garn som passar till dem. (Jag har inget babyhuvud att pova på.)
Jag tror att det är bra att ha ett grundmönster, med garnexempel, sticknr och masktäthet att utgå från, sen kan man improvisera allteftersom man dyker längre ner bland restgarnerna.
Men nu ska jag leta upp ett garn och prova. Sen ska jag berätta om det för damerna i kyrkan, kanske även för herrarna??
Mvh Ulla

Hej Ulla! Anita stickade, som det står i texten, med stickor nummer tre. Jag gjorde en sökning på garnets namn som också står och fick fram masktätheten — titta här!

25 g = ca 85 m
Stickor 2 1/2 – 3 1/2
10×10 cm efter 36 varv med 28 maskor

Då har du sticknummer och masktäthet och kan räkna om och använda beskrivningen till det garn du har!
Tack för att du hörde av dig — hälsa så mycket till både damerna och herrarna!

Följ Värma liten vidare på Dagens specialsida och här på Kyrkkaffebloggen! PMU skriver om vårt projekt här.