Frågor och svar om Värma liten-insamlingen

Det har redan kommit en rad frågor om Libris, Dagens och PMU:s sommarinsamling till Panzisjukhuset. Vi svarar så fort vi bara kan:

Tina skriver:

Jag är gärna med och hjälper till med det jag kan, men jag behöver veta storlekar, garnkvalité med mera.

Tina, vad bra! Det vi samlar in är först och främst stickade och virkade mössor men också andra stickade och virkade kläder och filtar. Storlekarna som behövs är från nyfödd och upp till ungefär ett år. Sticka eller virka i garn som tål ivrig och upprepad handtvätt bra — bomull och olika akrylblandningar är perfekt, ull som tovar sig inte lika bra.

Soili skriver:

Det där låter väldigt intressant. Nu vet jag  vad jag ska göra i sommar. Har massor med små garn nystan som inte räcker till något stort. Hurra vad bra!

Soili, tusen tack! Ja, det här är ett utmärkt sätt att förbruka restgarner. Det går ju inte åt så mycket till en mössa.

Eva skriver:

Vilken underbar idé! Och vilken tur att jag gick in på tidningen idag! Har just lagt tillbaka tidningen till pappersprenumeration för jag har insett att jag är väldigt ”slarvig” med att läsa. Saknar bläddrandet! (Jag hoppas också att den kupong för lotteri ni skrev om kommer att finnas med 17:e eller senare, vill gärna delta där också:)) Här finns en hel del garner och beskrivningar har jag också. Och så kul som det är att avbryta annat mer tidsödande med att sticka smått till barn och bli klar lite fortare ska jag givetvis fixa några mössor. MEN – vill de ha bara mössor? Jag förstår att det är det största behovet, men ville ändå fråga.

Eva, just precis, kupongen kommer att publiceras i Dagen vid flera tillfällen under sommaren, och det går förstås också bra att kopiera den för att kunna skicka in saker vid flera tillfällen.

Och ja, mössor behövs, massor av mössor, men andra babykläder och filtar också. Har du några egenhändigt komponerade beskrivningar att dela med dig av så publicerar vi dem gärna här på Kyrkkaffebloggen!

Lena skriver:

Ska gärna bidra men jag använder hellre nålen i ”Kärlek , nål och tråd”… Visst ratar ni inte t-shirts i mjukistyg, som jag gillar att sy? Långa ärmar till bebisar …

Lena, o nej, visserligen är Värma liten egentligen en stick-och-virkinsamling, men vi ratar inte fina hemsydda t-shirts i babystorlek! Skicka dem, så lovar vi att de hamnar hos dem som behöver dem. Det ska bli spännande att se dem!

Anki skriver:

Jag hade precis tänkt prova på att sticka en Yemen-väst. Sen har jag några bebismössor på lager (typ de engelska ”knit one, save one”). De passar nog perfekt till detta projekt?

Anki, vad härligt att du redan är igång. Yemenvästar är jättebra, och bebismössor behövs mest av allt. Om du vill kan du ta en bild och skicka hit innan du postar, så kan andra bli inspirerade!

Ulla skriver:

Hej!
Jättebra initiativ.
Får jag komma med ett litet tips? Det hade varit bra om det stod ett exempel på grovlek på stickor och masktäthet. Jag har stickat mycket och har inga problem att räkna om maskor om jag vet masktäthet. Nu antar jag att stickor 2½ – 3 är det vanliga och garn som passar till dem. (Jag har inget babyhuvud att pova på.)
Jag tror att det är bra att ha ett grundmönster, med garnexempel, sticknr och masktäthet att utgå från, sen kan man improvisera allteftersom man dyker längre ner bland restgarnerna.
Men nu ska jag leta upp ett garn och prova. Sen ska jag berätta om det för damerna i kyrkan, kanske även för herrarna??
Mvh Ulla

Hej Ulla! Anita stickade, som det står i texten, med stickor nummer tre. Jag gjorde en sökning på garnets namn som också står och fick fram masktätheten — titta här!

25 g = ca 85 m
Stickor 2 1/2 – 3 1/2
10×10 cm efter 36 varv med 28 maskor

Då har du sticknummer och masktäthet och kan räkna om och använda beskrivningen till det garn du har!
Tack för att du hörde av dig — hälsa så mycket till både damerna och herrarna!

Följ Värma liten vidare på Dagens specialsida och här på Kyrkkaffebloggen! PMU skriver om vårt projekt här.

5 reaktioner på ”Frågor och svar om Värma liten-insamlingen”

  1. Halloj igen!
    Jag har en fundering som kanske låter lite knasig, men, är det några speciella färger man bör undvika? Det ligger ju restgarner i en hel massa färger i mina lådor … Jag har precis påbörjat en blyertsgrå Yemenväst i ett supermjukt babygarn. Tänkte att den ska få en och annan knallorange rand som livar opp lite i det grå …
    Hoppas och tror att många hakar på detta initiativ!

    Svar till Anki:
    Detta måste jag kolla med Mikael på PMU! Min gissning är att de brandgula ränderna blir jättebra.

    Och här kommer svar till Anki från Mikael:
    Det går bra med vilka färger som helst. Mitt intryck från mina resor i Centralafrika är att människor gillar mycket färger och starka färger… /Mikael

  2. Tack för (rekord?) snabbt svar! Härligt! Då kan man ju ha en ”lugn” basfärg och randa med knalliga färger så blir det dessutom lite omväxlande när man stickar 😀

  3. Hej!
    Blev glad för uppropet lagom till semestern.
    När jag nu knåpat ihop några mössor, vart gör jag av dom då?

    PS: ska göra fler.

    Vänligen Marta.

    Svar till Marta:
    Hej Marta! Adressen som vi har skrivit i brevet är den som gäller:

    Dagen — Värma liten
    105 36 Stockholm

    Härligt att du redan är klar med några mössor — stort tack på förhand!
    Hälsningar från
    Anna

  4. Det låter som ett jättebra projekt och lagom smått att sticka en mössa av alla restgarner! 🙂

    Känner ni till om det finns nån motsvarande insamlingsadress i Finland. Det är tyvärr betydligt dyrare att skicka utrikes- än inrikespost härifrån.

    Svar till Åsa:
    Hej Åsa! Vad roligt med hjälpstickare i Finland också! Jag ska kolla med PMU-folket om de vet någon organisation som stöttar Panzisjukhuset från Finland. Många hälsningar från Anna

    Svar till Åsa från Mikael på PMU:
    Hej, jag har varit borta några dagar på konferens, därav mitt sena svar…
    Det finns flera olika organisationer och länder som stödjer Panzisjukhuset, men jag tror att det är svårt att få någon annan att skicka sådant här material till sjukhuset. Så tyvärr får vi be dig att skicka ditt bidrag hit till Sverige.

  5. Hej! Tack för ett bra initiativ. Tre mössor är klara.
    I dagens nr av Dagen finns beskrivning på babyfilt så nu skall det bli en sådan. Det jag saknar är storlek på filten. Enl mönster jag har för barnvagn är storleken 56×70 cm men jag tror inte att detta är tillräckligt om man vill svepa i ett litet barn i filten då behöver den vara större. Har ni något ”önskemått”.
    hälsningar
    May

    Svar till May:
    Hej May! Det var en bra fråga — tack för den! Du har alldeles rätt, det är inte barnvagnsfiltar som behövs i Kongo utan filtar som man kan svepa in och bära en hel bebis i. Vi frågar PMU om de har något bra mått.
    Hälsningar från Anna
    (som tycker att du är snabb som redan har fått ihop tre mössor!)

    Svar till May från Mikael på PMU:
    Storleken 56×70 cm bör räcka till. Men att göra den 10 cm större i varje riktning gör att det blir lite marginal. Så 66×80 skulle kunna vara ett ”önskemått”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.