Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vetebrödsrutor

Foto: Magnus Aronson

”På söndag är det min tur”, skriver Rita Fröberg i småländska Urshult. ”Då blir det vetebrödsrutor – snabbt och lätt, de blir goda och många …”

en långpanna full
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter

125 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
½ dl socker
ca 1 l vetemjöl

till gräddning:
50 g smör
ca 75 g mandel
½ dl strösocker

Smält smöret i en stor kastrull. Häll i mjölken och se till att blandningen blir fingervarm. Ta kastrullen av plattan och rör ner jästen, ägget och sockret. Blanda sedan i vetemjölet – det ska bli en lös deg.

Smörj en långpanna, tryck ut degen och lämna den att jäsa i ungefär en halvtimme. Klicka ut smöret ovanpå degen Hacka mandeln, strö över den tillsammans med strösockret och grädda i 225 grader i ungefär en kvart. Skär i rutor – stora eller små.