Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Saffransbitar till många

Saffransbitar till många (foto: Magnus Aronson)

Kanske är det ett brott mot en vacker tradition – men man kan faktiskt äta saffransbröd som inte slingrar sig. Det är gott i skivor också! Till förstaadventskyrkkaffet kanske? Receptet är hämtat ur Påtår.

en långpanna full
Ugn: 225º, ca 20 minuter
Jäsning: 30 + 30 minuter

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 burk kesella
2 påsar saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 18 dl vetemjöl

fyllning:
150 g mandelmassa
lite vatten

pensling:
ägg
hackad mandel

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg (den får gärna vara lite lös). Låt den jäsa övertäckt i en halvtimme. Riv under tiden mandelmassan och rör ihop den med vatten så att det blir en ganska fast kräm.
Dela degen på mitten. Tryck ut ena hälften i en pappersklädd långpanna. Bred ut mandelmassan ovanpå och täck med resten av degen. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.
Pensla med ägg, strö på hackad mandel och grädda i 225 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter.
Skär kakan i bitar när den har svalnat lite.