Röda Korset-koftan

Det kom ett meddelande här på bloggen: 

Hej! Lånade Kärlek, nål och tråd på bibblan igår, och idag började jag sticka på Röda Korset-koftan. Måste tyvärr gnälla lite om att beskrivningen var minst sagt vag. Ingen bild på koftan när den är klar, ingen angivelse på ett ungefär hur mycket garn som går åt och ingen storleksangivelse. Okej att det varierar beroende på garn, stickor och handlag men ändå. Spännande att sticka visserligen, lite mysteriestickning över det hela.
Jennifer
 

*** 

Hej Jennifer!
Vad roligt att du hittade Kärlek, nål och tråd på biblioteket!
Det du beskriver först är sant för alla böckerna — nämligen att det inte finns bilder på allt. Det är ganska medvetet så, för vi vill att många ska få rum och att bilder ska komma till sin rätt. Då får man välja …
Att det saknas materialangivelse beror förstås på att Röda Korset-stickarna i alla år har använt sig av det som har funnits till hands, skänkta garner och restgarner, så på deras mönster finns inte garnmärke angivet. Inte heller vikt eller mängd i antal nystan eftersom det beror mycket på garnsort.
Men: Röda Korset-koftan kommer med i en ny liten bok som heter Värma en liten — stickat och virkat för all världens bebisar i vår, och till den boken bad jag en superstickare som heter Soili att sticka upp en kofta. Min gamla ”jobbgranne” Eva i Uppsala tipsade om en underbar liten fotomodell. Så nu finns det en bild!
Här är beskrivningen, avskriven från ett välanvänt Röda Korset-papper och sedan korrigerad av några damer som stickar i Norrtälje: 

Röda Korset-koftan (foto: Magnus Aronson)

Röda Korset-koftan
Den här koftan har stickats till många av Röda Korsets babypaket som via katastroflagret i Halmstad har skickats ut i världen. Den stickas i ett enda stycke med bara räta maskor men kräver en hel del koncentration.
Använd ett mjukt garn med de stickor som anges på nystanet.
 

Lägg upp 66 maskor och sticka rätstickning i 10 varv.
Börja sedan med ett 8-varvsschema:
Varv 1: sticka 49 maskor
Varv 2: vänd och sticka tillbaka
Varv 3: sticka 55 maskor
Varv 4: vänd och sticka tillbaka
Varv 5: Sticka 61 maskor
Varv 6: Vänd och sticka tillbaka
Varv 7: Sticka 66 maskor
Varv 8: Vänd och sticka tillbaka 

Börja om från varv 1 och fortsätt tills 72 varv är stickade allt som allt. 

Ärmen: Sticka, från halsen räknat, 28 maskor. Fortsätt genom att lägga upp 38 nya maskor. Sätt de 38 kvarvarande maskorna (från framstycket) på en säkerhetsnål.
Börja med ett nytt 8-varvsschema:
Varv 1: sticka 49 maskor
Varv 2: vänd och sticka tillbaka
Varv 3: sticka 55 maskor
Varv 4: vänd och sticka tillbaka
Varv 5: Sticka 61 maskor
Varv 6: Vänd och sticka 55 maskor
Varv 7: Sticka 60 maskor
Varv 8: Vänd och sticka tillbaka
Sticka sammanlagt 96 varv och maska sedan av ärmens yttersta 38 maskor. Plocka upp de 38 maskorna från säkerhetsnålen tillsammans med de 28 som finns kvar på stickan. Sticka bakstycket enligt det första schemat tills det innehåller 128 varv. 

Sticka sedan den andra ärmen på samma sätt som den första och slutligen det andra framstycket. De sista varven stickas hela.
Maska av löst.
Plocka upp 83 räta maskor i kanten på halsringningen och sticka 5 varv i resårstickning (varannan avig, varannan rät). Maska av löst.
Sy ihop ärmarna. Gör korta snoddar att knyta koftan med – två eller tre par – och sy fast ett par precis nedanför halsringningen och ytterligare ett eller två par längre ner. 

Soili kommenterar:
”På det andra 8- varvsschemat har jag stickat varv 6 och 7 likadant som på det första  8-varvschemat. [Då blir ärmen lika vid hela vägen och smalnar alltså inte av runt handleden.]
När jag stickade koftan höll jag reda på de avkortade varven genom att skriva ner på papper hur långt jag hunnit. Det underlättar om man behöver lägga ifrån sig stickningen. Kanske också lite lättare för en del än att räkna varv? 
Jag stickade koftan med stickor nr 3 som ger 26 m på 10 cm.” 

Hoppas att det här hjälper både Jennifer och andra stickglada! Tusen tack, kära Soili!

9 reaktioner på ”Röda Korset-koftan”

  1. Pingback: Fotografering | Kyrkkaffe

  2. Pingback: Virkad kofta | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  4. Pingback: Inspiration: stickade tröjor och koftor | Kyrkkaffe

  5. Om man vill sticka koftor eller annat till Kyrkkaffe, vad vill ni ha det gjort i för garn? Superwash eller syntet?

    Svar till Ann-Marie:
    Erikshjälpen/Human Bridge, som Libris samarbetade med i höstas, tar emot allt — men eftersom det kan vara svårt att förmedla tvättråd ibland är det förstås bäst med garn som inte riskerar att filta ihop sig. Superwash går bra, syntet också!
    Här finns adresser att skicka till: https://hj.ekmsandbox.se/?p=5906

  6. Pingback: Mer från Mpongwe | Kyrkkaffe

  7. Ska pröva detta 🙂
    Men funderar lite i förväg, när man vänder efter ett ”kort” varv, är det då bäst att bara sticka på, eller bör man lyfta första maskan?

  8. Ulla-Britt Sandberg

    jag tycker att koftan va lätt att göra skall göra mera och skicka till barn som behöver hade en garnaffär på min ort som tog emot och skickade till Lettland men hon la av i våras så jag vet inte nu va r jag skall lämna in för att skicka iväg mina alster jag bor i Bro utanför sthlm så jag vet inte va jag skall lämna in det jag stickar o virkar MVH Ulla-Britt Sandberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.