Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rättvis ananaskaka

Rättvis ananaskaka (foto: Magnus Aronson)

Eftersom det numera finns rättvisemärkt ananas på burk kan man baka denna mjuka tårtaktiga kaka med bara miljö- och rättvisemärkta ingredienser! Sockret kan bytas ut helt eller delvis mot råsocker. Använd gärna vetemjöl med fullkorn. Kakan är lätt att göra mjölkfri: det är bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Jag fick receptet när vi gjorde Påtår, och direkt efter fotograferingen kom Ylva och hämtade kakan, för hon skulle ha gäster. Lustigt nog var de flesta av dem tandläkare (det är inte Ylva). Vad jag förstod av rapporten efteråt hade de ätit med god aptit!

en mjuk kaka
Ugn: 175°, ca 40 minuter

1 burk konserverad ananas (560 g)
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rivet skal av en limefrukt

till formen:
smör
råsocker
kokosflingor

Låt ananasringarna rinna av – spara spadet.

Smörj en rund kakform med löstagbar kant. Strö kokosflingor i botten och råsocker ovanpå. Lägg ut ananasringarna på formens botten.

Rör smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner hälften, rör om, häll i en halv deciliter ananasspad, rör om och rör ner resten av mjölblandningen. Blanda till sist ner det rivna limeskalet.

Häll smeten försiktigt ovanpå ananasringarna. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i ungefär 40 minuter.

Droppa en halv deciliter ananasspad över den färdiggräddade kakan.