Paj à la Lucia

Luciapajsingrediens (foto: Magnus Aronson)

”Här är ett recept på en paj som passar särskilt bra till advent eller Lucia, men den kan naturligtvis ätas året om”, skrev Kjersti till mig när hon skickade det här receptet. ”Servera pajen lite ljummen med lättvispad grädde till.”

Kjersti är hemma-recept-kompositör och har bidragit med flera egna recept i Kyrkkaffe-böckerna. För något år sedan var hon också i final i Kladdkake-SM! Numera driver hon bloggen Kjerstis mat och prat, där fler och fler av hennes kompostitioner dyker upp.

***

Uppdatering: på Kjerstis blogg finns nu också en gluten- och mjölkfri variant av Luciapajen!

***

en paj
Vila: i kylskåp ett par timmar eller över natten
Ugn: 200º, ca 15 + 30 minuter

3 dl vetemjöl
½ dl brunt farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
150 g smör
2 msk grädde

fyllning:
4 medelstora äpplen av en fast, aromatisk sort
1–2 bitar syltad ingefära
100 g mandelmassa
2 ägg
2 dl grädde

Hacka ihop pajdegen för hand eller i matberedare och tryck ut den i en låg, vid pajform, 25–26 centimeter i diameter. Ställ in formen i kylskåp ett par timmar eller över natten.

Nagga sedan botten, sätt en folieremsa runt kanten och förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i tio minuter. Ta bort folieremsan och förgrädda i ytterligare fem minuter.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg dem som taktegel i det förgräddade pajskalet.
Hacka ingefäran fint och fördela hacket över äpplena.

Riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, grädde och mandelmassa och slå denna smet över äpplena.

Fortsätt gräddningen i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme tills pajen fått fin färg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.