Morotssoppa från Vintrosa

Foto: Magnus Aronson

Ytterligare ett tips för adventsfastemenyn blir det idag på Luciadagen — en soppa från Gunvor i Vintrosa. ”Detta är en soppa som med fördel kan serveras till många personer”, skriver hon. ”Morötterna och löken kan fräsas dagen före. Vill man ha en mildare variant kan man använda naturell crème fraîche.” Och om det inte är fasta: ”Servera gärna soppan som förrätt vid någon festmåltid med vitlöksbröd till.”

för 4 personer
 
4 normalstora morötter
1½ gul lök
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
4 dl vatten
1½ grönsaksbuljongtärning
1 burk crème fraîche med paprika och chili
2 dl mjölk
4 färska tomater
1 vitlöksklyfta
 
Skala morötterna och riv dem grovt. Hacka löken. Fräs morötter, lök, paprikapulver och oregano (stöt den lite först) utan att det tar färg. Häll i vatten, grönsaksbuljongtärningar, crème fraîche och mjölk och låt puttra i ungefär tio minuter.
Hacka tomaterna och pressa vitlöksklyftan. Rör ner detta och låt soppan puttra i ytterligare tio minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.