Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Klättens lingonkolapaj

Av Posted on Inga taggar 0

Här kommer en hälsning till min väninna Gunilla, som plockade 30 liter lingon i helgen. Lingon är mer användbart än vad man kanske skulle kunna tro i kyrkkaffesammanhang, men också till församlingsfrukost, förstås — och till fika i lite mindre sammanhang. Då föreslår jag just det här receptet, Klättens lingonkolapaj.

Lingonkolapaj (foto: Magnus Aronson)

En del pajer är smittsamma som sjukdomar eller skvaller … Lingonkolapajidén spred sig snabbt över Sverige för några år sedan och finns förstås i många varianter. Det vinnande konceptet är smakbrytningen mellan söt kola och friska (för att inte säga sura) lingon. Jag fick smaka pajen för första gången hemma hos Birgitta, Johanna och Elsa i värmländska Klätten och blev minst sagt överraskad!
En del säger att det går lika bra med röda vinbär som med lingon. Hursomhelst är detta ett roligt sätt att sätta sprätt på resultatet av en liten bärplockartur (eller, som i Gunillas fall, en mycket liten del av resultatet av en stor bärplockartur).

Observera att varken bären eller kolasmeten ska in i ugnen.
Vill man ha tillbehör är det gott med vaniljglass eller vispgrädde. Om man gillar kanel kan man smaksätta grädden med det.

Receptet är hämtat ur Perfekta pajer.

Vila: i kylskåp ca 30 minuter
Ugn: 200º, 15–20 minuter

125 g smör
2 msk farinsocker
3½ dl vetemjöl
1 ägg
1 msk vatten

kola:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap

ca 3 dl lingon

Arbeta ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform, ungefär 25 centimeter i diameter. Ställ den kallt i en halvtimme och grädda sedan i 200 graders ugnsvärme i 15–20 minuter.
Mät upp grädde, socker och sirap i en kastrull och koka på svag värme i en kvart. Ta kastrullen från värmen, lägg i lingonen och rör om väl. Häll lingonkolan i pajskalet och servera genast. (Det går också bra att göra som vi gjorde vid fotograferingen: hälla kolasmeten i pajskalet och sedan fördela lingonen ovanpå. Det blir snyggare men också lite svårare att äta …)