Fruktmüslirutor

Fruktmüslirutor
Fruktmüslirutor (foto: Magnus Aronson)

De här rutorna är väldigt nyttiga och väldigt onyttiga på en och samma gång. Och goda! Jag hittade på dem när vi arbetade för fullt med Påtår, och sedan gick de till Libris-historien när jag bakade dem för Hemmets Veckotidning och var med om en helt förbluffande ambitiös fotografering där vi byggde upp en köksmiljö i en matsal och drog en 50-meters förlängningssladd för att blixtarna skulle få sitt. Resultatet blev säkert tekniskt perfekt, men skratten åt min skenheliga min och totalt onaturliga pose på bilden blev många …

Det roligaste var ändå att fotografen bad att få smeten med sig hem — och åt upp den med sked ur bunken.

Variera rutorna genom att strö flisad mandel över smeten eller genom att strö hackad vit choklad över den färdiggräddade varma kakan (ett jämnt och tjockare chokladlager blir förstås bäst om man smälter chokladen och breder ut den som vanligt). Eller bara genom att använda olika slags fruktmüsli, kanske med lite extra torkad frukt eller hackade nötter. Det finns ju både KRAV- och rättvisemärkta sorter numera.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 20 minuter

300 g smör
5 dl socker
4 dl fruktmüsli
4 ägg
3 dl vetemjöl
1–2 msk vaniljsocker

Smält smöret i en gryta och rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en pappersklädd långpanna. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Kakan ska vara lite kladdkakeseg, och den stelnar något när den kallnar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.