Carobkladdkaka

Caronkladdkaka
Carobkladdkaka (foto: Magnus Aronson)

Carob är ett mörkt och smakrikt pulver som kommer från växten johannesbröd. Det påminner lite om kakao men är enligt vissa mycket nyttigare. För den som inte tål choklad kan carobkladdkaka vara ett alternativ – och för alla andra som vill prova något nytt, förstås.

Carobpulver brukar finnas i hälsokostaffären. Resten av kakans ingredienser är alldeles vanliga. Det går bra att utesluta nötterna, och det går också bra att byta ut havregrynen mot rågflingor och sockret mot råsocker (eftersom carob har en naturlig sötma kan man också experimentera med en mindre sockermängd) om man känner sig lite extra äventyrlig.

Receptet finns med i Påtår. Det var ett experiment som fungerade direkt — jag gjorde en smet på känn i församlingshemsköket (med min mammas kladdkakerecept som utgångspunkt), gräddade, smakade, ställde fram några rutor till fotografen och bar resten rakt in till dagledigträffens deltagare som fikade i rummet bredvid. Allt försvann! Men många trodde att det var en chokladkaka de åt.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 20 minuter

1 dl hasselnötter
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
1½ dl carobpulver
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

dekoration:
1 dl hasselnötter

Hacka nötterna. Smält smöret i en ganska stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en pappersklädd långpanna. Lägg ut nötter i något mönster ovanpå. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.