Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Brasilianska ostbollar

Av Posted on Inga taggar 0

Imorgon åker jag till Brasilien för att volontärjobba, och det blir nog tyst här på bloggen i tre veckor. Baka en stor sats brasilianska ostbollar så länge, och bjud många! Receptet är hämtat ur en av vårens böcker, Saliga soppor.

Brasilianska ostbollar

Brasilianska ostbollar (foto: Magnus Aronson)

I Brasilien gör man de här bollarna av tapiokastärkelse. Här i Sverige går det bra att använda potatismjöl. God glutenfri plockmat för många, och perfekt till soppa! Använder man ett laktosfritt alternativ till den i och för sig väldigt fina och goda matlagningsyoghurten kan inte bara glutenintoleranta utan också laktosintoleranta äta, eftersom laktos enligt vad jag har förstått försvinner ur sådan ost som parmesan. Och ja, det ska vara en halv liter riven ost! Det är det som gör bollarna så underbara!

ca 75 bollar
Ugn: värm ugnen till 200 grader, sänk genast till 175 grader

5 dl potatismjöl
1½ dl matolja
1½ dl vatten
2 tsk salt
2 ägg
2¾ dl matlagningsyoghurt
5 dl riven parmesanost

till utbakning:
olja

Mät upp potatismjölet i en bunke. Koka upp olja, vatten och salt, häll det över potatismjölet och rör ihop. Låt svalna lite och rör sedan ner ägg, yoghurt och ost.
Ta olja på händerna och rulla degen till ungefär 75 små bollar. Ställ ut dem på plåtar, ställ in dem i 200 graders ugnsvärme och sänk genast värmen till 175 grader. Grädda dem gyllengula.