Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Äppelmazarinrutor med citron

Äppelmazarinrutor med citron (foto: Magnus Aronson)

De här rutorna är i stort sett identiska med de äppelmazarinrutor som finns i Kyrkkaffe. Men så är det detta med citronsmaken … frågan är om inte den är pricken över i! Så vi plockade in receptet i Påtår. Och visst är de helt rätt för kyrkkaffet i övermorgon?

Vill du fylla en vanlig långpanna, så gör en dubbel sats av allt och förbered några portionsformar ifall det skulle bli deg och fyllning över.
Har någon av dem som ska äta svårt med mjölk och/eller gluten? Prova att baka en paj — recept finns på bloggen Kjerstis mat och prat! Kjersti har varit med i flera av Kyrkkaffe-böckerna med egenkomponerade recept.
en liten långpanna full
Ugn: 175°, 5 + ca 25 minuter

1 citron

3 dl vetemjöl
125 g smör
½ dl socker

fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3–4 äpplen

ev glasyr:
florsocker
vatten

Ta fram smöret till fyllningen så att det hinner bli mjukt.
Riv skalet på citronen, spara det och pressa ut två matskedar juice ur halvorna.
Hacka ihop vetemjöl, smör och socker, tillsätt citronjuicen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en liten långpanna (25×40 centimeter) och ställ den att vila i kylskåp i en halvtimme. Förgrädda sedan i 175 graders ugnsvärme i ungefär fem minuter.

Riv mandelmassan och vispa den med smöret och citronskalet. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta. Häll mandelmassesmeten i pajskalet.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter.
Ringla — om du vill — florsockerglasyr över när den har svalnat.