
Den här svampen fick Susanna och jag syn på i lördags.
Inte i skogen, utan på torget i Falköping.
Hela svampen var ungefär sju gånger så stor som biten på bilden.
Vi trodde att det var en badsvamp. Men det var en blomkålssvamp.
Vi köpte den här biten, fyra hekto, och rensade och sköljde den noga (svampens konstruktion gör att det fastnar mycket barr och jord inemellan), och stekte den, och la den i en lasagne som blev otroligt god.
Varför berättar jag det här?
Jo, för att det går i princip inte att förväxla blomkålssvampen med någon farlig svamp. Ser man något som ser ut såhär så har man gjort ett riktigt fynd, och då är det bara att jubla. Dessutom är chansen stor att blomkålssvampen är stor, och då behöver man ju bara hitta en enda.
Tallar brukar vara nyckeln — blomkålssvampen parasiterar på dem.
Ända tills den blir plockad och uppäten. Eller hamnar på ett jättefat på torget i Falköping.
Tror nog aldrig jag sett en sån… Ser ut som ..ja…oätlig. Men tack för tipset!!