
Vad gör man när en kaka bara misslyckas totalt?
Det har egentligen inte hänt någon gång när vi har haft bak-och-fotograferingsdag, men en gång var det en rabarberkaka som inte såg så jätterolig ut (mest beroende på att den rabarber som jag hade lyckats få tag på sådär i april var väldigt blyg och ranglig). Fotograf-Magnus smakade för säkerhets skull — och konstaterade att den var jättegod. Så han åt upp den. Och fotograferade det tomma fatet.
Underbara Clara skriver idag om hur hon räddade en jordgubbskaka och gjorde något alldeles underbart av den. Här är en annan efterrätt som man också kan göra av en mjuk kaka som kapsejsar på ett eller annat sätt — ur Fester med rester:
Sockerkakssmulor med mascarpone
En sockerkaka som redan från början blev lite torr, som inte kom ur formen riktigt som den skulle eller som aldrig behövde ställas fram vid kyrkkaffet kanske inte är så rolig i sitt originalskick. Men med hjälp av ett favoritrecept från Ita Marija blir den en lyxig efterrätt istället. Hon gör den på chokladsockerkaka och med körsbär på burk men erkänner att hon ”har lätt för att börja experimentera” och varnar för att använda sylt istället för bär – det kan bli lite väl sött.
räcker till minst fyra personer
en misslyckad, kvaddad eller torr sockerkaka (gärna med kakao eller choklad i)
500 g mascarponeost
2½–5 dl crème fraîche
knappt ½ dl socker
ca 250 g körsbärskompott eller frysta bär (eller färska, eller andra bär — hallon, jordgubbar, vinbär …)
Smula sockerkakan noga.
Blanda mascarponeost med crème fraîche till lagom konsistens och smaka av med socker.
Varva sockerkakssmulor, ostkräm och bär i en vacker skål, flera varv, och avsluta med smulor och bär överst. Ställ kallt fram till servering.
***
Och här är den berömda fulgoda rabarberkakan (som antagligen inte alls blir ful när Maja och Marita gör den):
Majas rabarberkaka
En enkel vår- och sommarkaka eller -paj som smakar bäst om den görs på färska rabarber. Har varit vår återkommande efterrätt i många år och vårt enda sommarfika. Godast om den serveras lite ljummen med vaniljvisp. Receptet har vi fått från Maja i Garphyttan. Älskad av alla som tål rabarber!
Marita, Örebro
en mindre kaka
Ugn: 175°, 35–40 minuter
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1–3 rabarberstjälkar
(beroende på storlek)
50 g smör
¾ dl pärlsocker
Vispa ägg och socker väl. Rör försiktigt ner vetemjölet. Häll smeten i en smord pajform.
Skär rabarber i centimetertjocka bitar och släpp ner dem i smeten med ungefär en och en halv
centimeters mellanrum. Hyvla smöret över kakan med osthyvel och strö över
pärlsocker. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i 35–40 minuter.
Bra tips att fota ett tomt fat! Har själv varit med om ex. gudomliga muffins där jag varit för snabb med glasyren. Resultat: smälter och blir oljigt – men ändå supergod!