Världsmiljödagen

Apelsinbanansmoothie. Foto: Magnus Aronson

Idag är det Världsmiljödagen. Någon som har märkt det? Jag fick reda på det i morse och har spanat lite här och där men inte precis märkt av den alls … I Brasilien är det förhoppningsvis mer fart på festligheterna! Och det hela började tydligen för 40 år sedan i Stockholm.

Det är FN som står bakom den, eller närmare bestämt FN: s miljöorganisation UNEP. ”Green economy — does it include you?” är temat. Här finns lite förslag på hur man kan fira.

Kyrkkaffebloggen vill gärna heja på alla som har med sig miljötankarna in i köket och fram på matbordet. Hur det vi köper och äter eller slänger påverkar miljön är inte någon annans ansvar — det kan det aldrig vara!

Efter en intensiv sommardag kan det vara gott med en smoothie. Här är en smoothielista ur Fester med rester så att en extratur till affären kanske kan elimineras och så att surret från mixern kan bli en del av WED-högtiden:

En smoothie är en fruktbaserad dryck som har fått sitt namn av att den körs i mixer och blir alldeles slät. Den kan göras på en eller flera sorters frukt och med eller utan nötter, frön, is och yoghurt.

Smoothien är ett utmärkt sätt att ta vara på frukt och en del grönsaker som inte ser helt fräscha ut längre. Skala dem, skär dem i bitar, frys in dem liggande utspridda på en bricka och lägg dem sedan i frysburkar om det inte går att ta vara på dem direkt. Ta fram dem så att de får tina lite, kör dem till en slät massa i matberedaren eller med mixerstav och späd sedan med vatten eller juice till lagom konsistens.

Gott i smoothie:

avokado – ger krämig, mjukglassliknande konsistens men inte så mycket smak och passar ihop med det mesta

banan och apelsinjuice – enklast möjliga och en perfekt frukostdryck

hallon – en smoothieklassiker för sig själva eller tillsammans med blåbär. Ett par matskedar vaniljyoghurt eller en nypa vaniljsocker passar bra!

nötter, en sort eller blandade – kör dem gärna först så att de finfördelas innan frukten tillsätts. Kontrollera i förväg så att de inte har härsknat!

blåbär – perfekt att ha i frysen och färgsätta med

äpple och äppeljuice – bra till det mesta och delikat tillsammans med avocado och en liten skvätt pressad citron

En viktig komplettering till listan om några veckor (inte riktigt än, eller hur?) är såklart jordgubbarna!

Och en miljötanke: vad skulle hända om alla svenskar som dricker apelsinjuice varenda morgon började dricka svensk äppeljuice istället?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *