
I onsdags var jag hos Skara stiftsgrupp i Lund och berättade om Kyrkkaffe. Stiftsgrupper finns vid de universitet där man kan läsa teologi för att bli präst. I Lund finns det flera stycken — en inte så avancerad gissning är att Lunds stiftsgrupp är den med mest folk i, och kanske Växjö stiftsgrupp. Skara-teologerna är inte så många, men de är bra på att ordna kyrkkaffekväll! Vi pratade så länge att deras planerade andakt fick bli en liten aftonbön runt bordet istället …
Anna hade bakat flera sorters matbröd och tagit med smör, ost och grönsaker.
Elise hade bakat bullar och — kaffekakor!
”Mamma bakade dem till alla fester när jag var liten, och då tyckte jag inte om dem”, berättade hon. ”Men nu har jag ändrat mig!”
Varsågoda, alltså: små, runda, prickiga mördegskakor, hoplagda två och två med smörkräm emellan. En ny favorit! Elise hälsar att det går utmärkt att frysa dem.
Mamma Tinas kaffekakor
ca 40 kakor
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
200 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk snabbkaffepulver
fyllning:
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Arbeta ihop alla ingredienserna till degen. Dela den i tre delar och rulla varje del till en rulle, tre–fyra centimeter i diameter.
Lägg rullarna kallt en stund innan du skär dem i ungefär 80 skivor.
Lägg ut dem på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda dem i 175 graders ugnsvärme i ungefär tio minuter.
Låt dem kallna.
Blanda ihop fyllningen.
Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.