
Äntligen ett långpannerecept igen! Och det går åt en hel liter äppelklyftor till det.
De här äppelrutorna är vetebröd och äppelkaka på samma gång – favorit hos Linnéa Abrahamsson i Lyckeby.
en långpanna full
Jäsning: två gånger
Ugn: 175–200º, ca 20 minuter
150 g smör
3 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 påse torrjäst eller 50 g färsk jäst
8 dl vetemjöl
ovanpå:
lite smält smör
1 l tunna äppelklyftor
1 dl russin
½ dl socker
lite kanel
Blanda ingredienserna som till en vanlig vetedeg och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen och knåda den. Smörj en långpanna, kavla ut degen och lägg den i pannan. Pensla degen med smält smör. Lägg äppelklyftorna ovanpå som taktegel. Pensla dem också med smör. Strö över socker, kanel och russin. Låt kakan jäsa i 20–25 minuter och grädda den i 175–200 grader varm ugn i ungefär 20 minuter.