Den här veckan har mina föräldrar varit på begravning för Inez Borslöv i Moheda. Inez var en person som alla i Mohedatrakten kände, dels för att hon i många år drev färghandeln i Moheda, dels för att hon var så otroligt vänlig och glad.
På minnesstunden berättade en av hennes yngre släktingar om ett fika hemma hos en vän med något så väldigt gott hembakat. När hon (den yngre släktingen) frågade om receptet fick hon veta att det fanns med i en bok som heter Kyrkkaffe och att det kom från en som hette Inez Borslöv!
Nu tycker jag mig minnas att det var Inez som skickade mig ett recept — kanske en mjuk kaka — som hon alltid bakade tre av: en att bjuda på direkt, en att lägga i frysen och en att ge bort.
Men det recept som jag hittade direkt när jag bläddrade nu var krossbröden, så de kommer här!
Krossbröd
Riktigt, riktigt nyttigt kan kyrkkaffet bli om man ersätter frallorna med detta bröd fyllt av grova korn, kross och frön. Det går bra att skära limporna i tunna skivor, intygar Inez Borslöv i Moheda, som brukar baka efter receptet.
Den här satsen räcker till två bröd — vill man baka bara ett halverar man receptet och anpassar gräddningstiden så mycket som det behövs.
två limpor
Ugn: 150 grader, ca 90 minuter
3 1/4 dl rågkross
3 1/4 dl vetekross
2 ½ dl linfrö
2 dl russin
1 ½ dl vetekli
8 ½ dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 l filmjölk
2 ½ dl mörk sirap
Blanda alla ingredienser. Smörj och bröa två 1,5-litersformar. Klicka degen i formarna och jämna till. Grädda bröden i 150 graders ugnsvärme i ungefär 90 minuter.
***
Tack kära Inez!
Låter riktigt gott! Måste prova🤩
Ja, och jag såg ett recept i en tidning häromdagen där det stod att Clarion-hotellkedjans filmjölkslimpa har blivit så oerhört populär bland gästerna att receptet finns upptryckt för utdelning. Det är ju fint att tänka på en lyckad hotellvistelse men ännu finare att tänka på en sådan som Inez! Ett tips från hotellreceptet att prova: om man blandar degen dagen före och låter den stå blir krosset och fröna mjukare.