Jakobs mormors hallongrottor

Min gamla kollega Elna (som en gång i tiden arbetade på ett studieförbund och bokade mig som föreläsare på en stickdag, och den blev väldigt rolig — kolleger blev vi senare) skrev så fint på Facebook för ett tag sedan, så jag bad om lov att publicera det här:

För en dryg vecka sedan [längre sedan nu alltså — Annas kommentar] gick min fina mor bort. När jag frågade mina barn om de ville lägga något i mormors kista valde Jakob att baka sina favoritkakor, hallongrottor enligt mormors recept.

Så nu kan mor fika i himlen med sin syster och mina fastrar.

Ni förstår! Så vackert och visionärt!

Jag frågade om receptet, och Elna förklarade att hennes mamma använde ett helt vanligt, klippt ur en gammal tidning, och att det är marsanpulvret som är den lilla hemligheten. Här kommer det:

ca 40 hallongrottor
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter

250 g smör
1½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1½ tsk bakpulver

fyllning:
1–1½ dl hallonsylt

dessutom behövs:
ca 40 småbrödsformar, alltså veckade formar med en diameter på ungefär 4½ centimeter

Ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt.

Rör ihop smör och socker så att det blir en porös massa. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner dem.

Dela degen på mitten, forma den till två rullar och skär varje rulle i ungefär 20 bitar.

Rulla varje bit till en kula, lägg den i en småbrödsform, gör en fördjupning i den och lägg en sked hallonsylt där.

Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

***

Tack fina mormor, Jakob och mamma Elna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *