Krig och fred-strumporna

Tack Alba och andra på Online stickcaféFacebook — nu kan jag visa lite mer om den roliga och spännande och udda och höglitterära stickteknik som jag såg för första gången för några veckor sedan!

Först något om bilden här ovanför, från Reddit:

Det här är alltså ett slags dubbelstickning på strumpstickor — eller för all del med Magic Loop, men de mjuka kablarna fanns väl inte när Geraldine Gilbert var student? — där man stickar med två olika garntrådar och där varannan maska hör till den yttre strumpan och varannan den inre. På det viset stickar man dem verkligen exakt samtidigt, den ena inuti den andra. Nyckeln till framgång är att ALDRIG ALDRIG ALDRIG råka korsa trådarna (eller råka sticka en maska med fel tråd).

Försättsbladet till förstautgåvan av Leo Tolstojs Krig och fred, på ryska förstås, från 1869. Bild: Wikimedia Commons

En av de saker som jag hittade när jag letade efter bilden var det faktum att det här sättet att sticka ibland kallas War and Peace socks. Det beror på att Leo Tolstoj nämnde det i sin jätteroman Krig och fred, som han skrev klart på 1860-talet. Det är inte precis något huvudfokus i boken, så det har nog gått nästan alla förbi, men uppmärksamma stickare som har läst den har undrat vad det är han skriver om och provat. Här är en bloggartikel om det, och här är en mer utförlig beskrivning av hur man går tillväga. Rubriken är ”Extreme knitting”!

Alba rekommenderade en Reddit-tråd där många beundrar bilden av Geraldine och några kommer med konstruktiva tips, som att sticka två par sockor av samma modell på samma gång — då kan man ju på varje uppsättning stickor (eller, som den som kommer med förslaget skriver, när man stickar två par samtidigt och använder Magic Loop, alltså har fyra sockor på stickorna samtidigt) använda garn i två olika färger, så blir risken för förväxlade maskor eller korsade trådar nästan obefintlig.

Tack, kära Geraldine, för att du lät fotografen ta en bild av dig när du var på väg till ditt college — det var ju en mycket större sak på din tid trots att GDPR inte var något problem. Tänk vad mycket inspiration ditt kunnande och din flit kan förmedla till oss såhär hundra år senare! Och fortfarande behöver så många av våra medmänniskor varma strumpor, och om vi stickar dem finns det organisationer som kan förmedla dem!

2 reaktioner på ”Krig och fred-strumporna”

  1. Vilken fascinerande teknik! Jag kommer nog att hålla mig till två sockor samtidigt med magic loop, men visst kliar det i fingrarna att prova åtminstone en gång.

    1. Ja, visst gör det? Och om nu hälarna är en sådan extrem utmaning, visst skulle man kunna prova med spiralsockor först?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.