Till den första söndagen i advent måste det ju vara kyrkkaffe som räcker till många!
Jag fick lite oplanerat uppdraget att baka till en ganska stor församling — hade jag sagt nej hade nog någon annan gjort det, men jag sa inte nej, och vi var fyra som hjälptes åt.
Eftersom det redan var bestämt att det skulle bli ljusa kladdkakerutor med saffran, och eftersom kladdkaka med havregryn har serverats många gånger där, föreslog jag apelsinrutor, Katarinas version med mos av hela apelsiner i. Och för både smakbrytningens och utseendets skull ringlade vi mörk choklad över dem.
Det är mycket mjöl, många ägg och mycket socker i det här receptet, så jag funderade ett tag på att inte använda all smet i en och samma långpanna. Sedan gjorde jag det ändå, och det blev alldeles lagom.
Här kommer receptet i en aningen reviderad version!
Det som inte alls är reviderat är omdömet om smeten: en av de absolut godaste kaksmetar jag har smakat. De andra tyckte också att den var helt fantastisk!
Kakan smular ganska mycket, så man kan putsa långpannan i förväg, skära rutor efter gräddningen och servera direkt ur den om man vill göra det enkelt.
![](https://bloggar.hemmetsjournal.se/anna/wp-content/uploads/sites/2/2024/12/IMG_4997-mindre-768x1024.jpg)
en ugnsstor långpanna full
Ugn: 175º, ca 20 minuter
200 g smör
2 apelsiner
6 dl strösocker
6 ägg
8 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
ca 50 g mörk choklad
Smält smöret i en ganska stor gryta och låt det svalna.
Tvätta apelsinerna mycket noga och skär dem i bitar. Peta bort alla kärnor. Lägg bitarna i en matberedare och kör dem till ett mer eller mindre slätt mos.
Mät upp sockret och häll det i apelsinmoset i matberedaren tillsammans med äggen. Kör till en jämn smet.
Häll apelsinsmeten i grytan och rör om. Blanda vetemjölet med bakpulvret, rör ner också detta och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter — kakan ska få en aning färg på kanterna, men den är som synes ganska ljus.
Låt den svalna. Smält chokladen och ringla den över kakan. Låt chokladen stelna och skär kakan i rutor.
![](https://bloggar.hemmetsjournal.se/anna/wp-content/uploads/sites/2/2024/12/IMG_4994-mindre-768x1024.jpg)
Hej!
Blandar du alltså ägg och socker och kör det tillsammans med apelsinmoset i matberedaren?
Inte ägg +socker för sej?
Hälsningar Karin
PS. Imorgon ska jag baka saffransrutorna till vårt julmarknadslotteri. DS
PS2. Julmarknaden börjar med en liten julkonsert, då ska jag bla spela ditt arr på ”you raise me up” 🙂
Hej Karin!
Ja, precis, jag testade en lite mer rationell metod, och det gick hur bra som helst! Blandade alltså den ”slutliga” smeten i smörgrytan, så det blev matberedarens skål och en gryta att diska. Använde ingen elvisp.
Lycka till med julmarknaden!