Den här pajen gjorde min mamma (som satte fram några ingredienser på köksbänken) och jag (som tog hand om resten) till en lunch med delar av tre delar av familjen, så att säga, häromdagen. Paj blir nästan alltid gott, tycker jag, men det var något extra med den här. Och allt som man behöver finns hemma eller är hyfsat billigt att få tag på — ibland finns det ju champinjoner till nedsatt pris eftersom de är en sådan känslig färskvara, men man kan naturligtvis använda egenhändigt plockad och förvälld svamp från frysen, skivade, frysta champinjoner eller burkchampinjoner istället.
till minst fyra vuxna
Ugn: 150–175 grader, ca 45 minuter
pajdeg:
100 g smör
1½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ dl kallt vatten
fyllning:
ca 300 g färska champinjoner (eller motsvarande mängd i någon annan form)
ca 2 dl strimlad purjolök
ca 3 dl grönkål riven i småbitar (ta bort stammar och grövre bladnerver)
4 ägg
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt
peppar
ovanpå:
ca 2 dl riven ost

Vi börjar med mitt bästa pajdegstrick:
Skär smöret i kuber redan i smörförpackningen — det vill säga, skär så tunna skivor som det går fram till markeringen, skär dem i tunna stavar och ställ sedan paketet på högkant och skär stavarna i kuber, så små som det går. Vält sedan över allihop eller alltihop i en degskål.
Vi fortsätter med mitt näst bästa pajdelstrick:
Arbeta ihop pajdegen med hjälp av ett plastredskap som ser ut som på bilden här ovanför ifall du har ett. Mina föräldrar bor på en ort där det finns en enorm så kallad outletgalleria, så jag köpte deras för några år sedan i en butik där det finns mycket Fiskars-saker, och den reades kanske ut för att ingen förstod att den inte var en misslyckad blomvas. Nu har jag förstått att den är tänkt till köttfärs. Men den är perfekt till degar med mycket smör i!
Tryck ut degen i en pajform och ställ den att vila i kylskåpet i ungefär en halvtimme. Du behöver inte diska degskålen än om du inte mycket gärna vill — det går bra att använda den som den är till äggstanningen.
Förgrädda den sedan i ugnen, 175 grader varm, i ungefär tio minuter.
Skär champinjonerna i åttondelar eller fjärdedelar och lägg dem i pajformen. Strö över purjolöksstrimlorna, rör om och jämna till. Strö över grönkålsbitarna.
Vispa ihop äggstanning på ägg, mjöl, lite mjöl, salt och peppar i degskålen. Finns det grädde, crème fraiche eller mjukost som håller på att gå till spillo så ersätt lite av mjölken med den.
Häll äggstanningen över grönkålen och se till att pajen är ganska jämnt grön i ytan.
Strö över riven ost.

Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme i ungefär 45 minuter — hur lång tid det tar beror dels på ugnen, dels på om pajformen är lite högre och har mindre yta eller om den är låg och har större yta. Passa noga (grönkålen kan bli mörk) och sänk värmen om ytan ser klar ut men det skvalpar under den.
Låt pajen svalna lite och servera den med något som inte är en grönkålssallad och som ger lite färg åt måltiden (gratinerad mat är verkligen inte så rolig att titta på!), till exempel morotsstavar.
Ser jättegott ut tycker jag!
Den ska jag göra imorgon, men jag ersätter kanske svampen med det jag har hemma. 😊
Det blir säkert bra! Egentligen behöver man ju inget recept till pajfyllningar, bara idéer och ett hum om hur mycket kryddor varje kombination av ingredienser behöver. Men den här pajdegen är en favorit!