Att dela med sig

Det är inte helt enkelt att skriva något vettigt om fastan eller att göra något vettigt av den.

Den började ju i onsdags och håller på i 40 dagar, men vad är de till för?

Det finns fastekalendrar med en ”uppgift” eller ett ”uppdrag” för varje dag (och att det finns motsvarande för advent är inte så konstigt eftersom advent är fastan före jul). Och när det står ”ge någon en kram” eller ”sortera ut något som du inte behöver och ge bort det” kan det säkert bli en utmaning till praktisk handling utöver det bekväma och vanliga för många, och en upplevelse av något nytt i livet, men det hamnar också lätt nära det som Jesus talar om som en fasta som har blivit tvärtemot vad den ska vara: en uppvisning. Och ännu värre blir det ju om man inte har någon känsla för vad mottagaren behöver eller vill ha.

För några år sedan spreds en helt annan fastekalender på sociala medier (jag ska väl erkänna att jag nog såg den många gånger därför att många som jag är vän med på Facebook är engagerade i kyrksammanhang på olika vis), en om att fasta från vissa sorters ord och tankar och föreställningar. När jag hade sett den några gånger insåg jag vad som var så konstigt med den: fastan är ju en hjälp till eftertanke därför att den är så konkret, därför att praktiska förändringar hjälper oss att tänka annorlunda.

Inte helt enkelt!

Men det finns ju också mycket som man verkligen kan göra för att både vara till praktisk hjälp för andra och världen och för att utmana sina egna tankesystem. Det enklaste är att avstå från något som man brukar köpa, till exempel någon mat som inte är nödvändig eller som kan ersättas med något enklare, och istället se till att de pengarna kommer iväg till något bra. UNHCR i Ukraina? Skåne Stadsmission? WWF?

De här bilderna tog jag i somras när jag och en väninna var inne på ett konditori där jag aldrig hade handlat tidigare. Där hamnar tio nybakade limpor varje dag i en särskild korg som är märkt ”Brödhjälpen”, och den som känner någon som har ont om pengar eller som har ont om pengar själv kan helt enkelt ta en limpa där. Andra kunder kan betala så att fler limpor läggs där. Och instruktionstexten är så vänlig och omtänksam. Tänk att ett konditori kan hjälpa en att hitta en bra väg genom fastan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.