När jag fick se Alicias lussebullar på Facebook skrev jag och frågade henne och hennes mamma Åsa om jag inte kunde få publicera receptet här, och de sa ja direkt!
Åsa och jag är lika gamla, och jag minns jättetydligt när Åsa berättade för mig att hon väntade barn — det var nämligen på min 30-årsfest. Sedan träffades vi ganska ofta under de år när jag pendlade till Örebro, ibland bodde jag hemma hos dem, och Alicia och jag har gjort allt möjligt tillsammans. Och kanske minns någon den här filmen som gjordes för ungefär två år sedan?
Sedan dess har Alicia kommit igång något alldeles väldigt med att laga mat och baka. Åsa har haft sitt favoritrecept på lussekatter nedskrivet för hand i en bok, och nu i december bad Alicia henne att skriva in det på datorn så att Alicia skulle kunna baka dem på egen hand.
Här kommer receptet!
Saffransbröd
ca 30 stycken
Arbetstid: 60 minuter
Väntetid: 60 minuter
Gräddningstid: 8–20 minuter
50 g färsk jäst (1 pkt) eller 1 påse torrjäst
175 g margarin eller smör
5 dl mjölk
ev kardemumma
1–2 g saffran
2 dl strösocker
1 tsk salt
15–17 dl vetemjöl
till pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
russin
ev mandelmassa
1. Gör iordning plåtarna.
2. Smula sönder jästen i en bunke (om du använder torrjäst: följ anvisningarna på förpackningen).
3. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, socker och eventuellt kardemumma. Lös upp saffranet i degspadet (om saffranet inte är pulvriserat: mortla det tillsammans med en sockerbit, så kommer aromen bättre fram).
4. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt 12 deciliter.
5. Arbeta degen kraftigt i bunken. Sätt sedan till så mycket av det resterande mjölet att degen blir blank, smidig och lätthanterlig.
6. Ställ degen att jäsa under bakduk på dragfri ljum plats i 30–40 minuter.
7. Arbeta degen lätt i bunken och stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda den smidig så att den släpper bakbordet utan extra mjöl.
8. Baka ut lussebullarna i önskad form. Dekorera med russin.
Hälsning från Alicia: ”När jag bakar lussebullar brukar jag baka in russinen i degen istället för att sticka ner dem efter att jag bakat ut bullarna. När jag har bakat ut bullarna sticker jag i två bitar mandelmassa, en i varje ände.”
9. Låt bullarna jäsa väl, i värmeskåp 15–20 minuter eller under bakduk i köket 30–40 minuter.
10. Sätt på ugnen 225 grader.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
12. Grädda bullarna mitt i ugnen i omkring 8 minuter och större saffransbröd i nedre delen av ugnen i 200–225 i 15–20 minuter.)
När Alicia visade det här på Facebook frågade en av hennes vänner hur hon gör för att få allting rätt med måtten.
”Jag använder mig mycket av olika decilitermått”, svarade Alicia. ”Sedan använder jag händerna väldigt mycket för att till exempel känna hur mycket jag har hällt upp i ett mått eller för att baka ut degar.”
Vad gjorde mamma Åsa när hon inte tog bilder?
Hon gömde sig i vardagsrummet och slog in julklappar i väntan på att få smaka! Och hon hälsar att bullarna verkligen blir extra goda med mandelmassa i!
Wow vilket berg av bullar! Hoppas jag får igång saffransbak i helgen. Ingen jul utan lussebullar!