Inger sorterar garn så att andra kan få sticka

Är det någon som har undrat vad som händer med det vi skänker till second hand?

Det är nästan alltid människor som tar hand om det, och ibland extra engagerade människor.

Här kommer ett litet fantastiskt exempel — som mynnar ut i en möjlighet att beställa garn. Ni förstår!

Inger Jaldemark berättar:

Bild: Inger Jaldemark

Jag är volontär på Sam-hjälp i Jönköping.

För några veckor sedan kom det in en låda med en massa garner huller om buller. Fyra kilo var det sammanlagt.

(Sam-hjälp får in en del gåvor från dödsbon, så kanske hann inte den som köpte garnerna göra i ordning garnerna, det kan ha varit någon i familjen som blev tvungen att ta hand om dem och mycket annat. Men nu kom de alltså till rätt ställe!)

Jag skulle till Sam-hjälp idag, men jag kör inte bil längre efter en stroke. Det blev hemma idag. Men fixa med detta kan jag i alla fall, och jag sorterade till påsar med ungefär 200 gram i varje. Jag fick en idé om att sätta ut påsar i Restkorgen och sålde snabbt ett par stycken för 20 kronor styck. Man vet aldrig vad som säljer!

Inger har alltså kommit på att sälja second hand-garn i Facebook-gruppen Restkorgen. På det viset kan hjälpstickare (och andra stickare) runtom i Sverige handla. Portot blir naturligtvis billigare per gram garn om man beställer till exempel ett kilo sammanlagt.

När det här inlägget publiceras finns det en del påsar kvar, men gå gärna med i Restgarnskorgen-gruppen för att kunna hålla utkik efter fler garnpåsar från Sam-hjälp framöver!

Vad kan man använda restgarner till? Inger har några tips:

Bild: Inger Jaldemark

Jag stickar filtarna från hörn till hörn ur en av dina böcker. Har nog stickat två i månaden de sista åren sedan den första artikeln i Hemmets Journal. Just nu har jag 20 filtar som jag ska lämna till en kvinna som gör babypaket. Det är ju en fin filt. Jag stickar den med stickor nummer 7, ibland tre trådar och ibland två beroende på garnernas tjocklek. Allt sitter i benmärgen nu efter 5–6 år!

Bild: Inger Jaldemark

Många koftor stickar jag, också Femtimmarskoftan. Jag använder restgarner, så koftorna blir randiga. Det blir lite av en sport att tömma en låda, prova sig fram och blanda.

Tack Inger! Så underbart att garnerna som skänks till er får nya chanser på det här sättet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.