Februarilimpor

Köp en liter filmjölk, gärna en med en röd lapp på om det finns, och om du är som jag är den litern det enda inköp du behöver göra för att kunna baka ett par limpor!

Sammanlagt tolv deciliter mjöl, ett par deciliter av något grövre och ett par deciliter frön utgör brödets torra substans, en deciliter sirap hade åtminstone jag hemma, och så behövs det bikarbonat och salt. Brödkryddor passar bra, men man kan klara sig utan dem. Och så!

två limpor
Ugn: 175°, ca 90 minuter

5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
2 dl havremust (alltså havremjöl)
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1½ msk bikarbonat
1½ tsk salt
1½ tsk brödkryddor
1 dl ljus sirap eller honung
1 l filmjölk eller yoghurt
1 dl vatten

till brödformarna:
olja eller smör
havregryn

Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner sirap eller honung (om du har fast honung, värm den lite så att den blir mjuk) och filmjölk eller yoghurt. Häll vattnet i fil- eller yoghurtförpackningen, skaka ordentligt och häll detta också i bunken. Rör ihop allt till en jämn, lös deg eller tjock smet.

Smörj och bröa två 1½-litersbrödformar och fördela smeten i dem. Jämna till den med en slickepott.

Grädda limporna i 175 graders ugnsvärme i ungefär en och en halv timme.

Ta ut dem, låt dem vila i ungefär fem minuter och vält upp dem på galler. Täck dem med en bakduk och låt dem svalna.

Linda in dem i bakdukar, lägg dem i plastpåsar och (om du har tid) låt dem vila över natten innan du skär upp dem (jag skar i ett av bröden efter en stund för att kunna fotografera skivor, men det hade varit bättre att vänta till nästa dag, då hade det smulat mindre).

Förvara dem gärna i kylskåp, så håller de sig bättre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *