Den varma kragen igen

Igår när jag visade den varma kragen skrev Sassa:

Jag skulle behöva se hur den ser ut påtagen. Jag fattar inte vad jag ser… Jag trodde att det var ett par mamelucker.

Det fick mig att göra en extra ansträngning för att kanske, kanske hitta en bild som har varit försvunnen sedan 2015 eller så. Och den dök upp!

En av mina bröder fick den första kragen jag stickade (en prototyp som visade sig fungera utan ändringar) och var så snäll och ställde upp som fotomodell.

Eftersom beskrivningen har försvunnit från Järbos webbplats och numera bara finns som Docplayer-dokument (vad är det egentligen?) publicerar jag den här:

Garnåtgång: 3 nystan Luva från Järbo (Luva finns tydligen inte längre men var ett tjockt, mjukt garn som såldes i 50-gramsnystan och stickades med 6 mm-stickor)

Den här modellen är så enkel att den nästan måste ha funnits förut, men den uppstod helt utan yttre inspiration.

Lägg upp 50 m (eller så många som du behöver för att få ett 30–35 centimeter brett stycke) och sticka rätstickning i 52 v (eller så många som du behöver för att få ungefär 20 centimeter – lite mindre går också bra eftersom den blir väldigt elastisk).
Maska av 20 m (eller två femtedelar av maskorna) och sticka resten av v.
Vänd, sticka de m som finns och lägg sedan upp 20 nya m (eller lika många som du maskade av) med vridna omsl (halvslag).
Sticka 52 v (eller samma antal v som tidigare).
Sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant i de ”översta” 30 m (eller lika många som du inte maskade av mitt i arbetet) så att kragen upptill blir en cylinder.
Vänd och vik ner en polokrage.

Överkurs: sy den del som ska vikas ner först, vänd sedan kragen och sy resten av sömmen från andra sidan. Då syns inte sömmens avigsida på kanten.

Variation: kanske behövs inte ”flärpen” i nacken lika mycket som den framtill. Det går antagligen bra att låta bli att lägga upp de nya m och istället bara sticka på 30 m i 52 v till.

***

Enkelt eller hur?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.