Tre viktiga saker som blir bättre

Omskyltning i en av kyldiskarna på Matmissionen i Malmö. Bild: Ronnie Kronblad, Skåne Stadsmission

I höstas fick Agneta och jag göra ett reportage på Matmissionen i Malmö. Det är en matbutik på Mobilia, men en matbutik med ett särskilt koncept: maten som säljs där är sådant som har blivit över hos grossister, till exempel på grund av förpackningsbyte eller felräknade storinköp inför helger, många i personalen har arbetsmarknadsanställningar, och man får bara handla om man har ansökt om medlemskap och kunnat visa att man har en inkomst på under ungefär 11 000 i månaden. På det viset minskar matsvinnet, många kan få ta sina första steg i det svenska arbetslivet, och enskilda och familjer som har det kämpigt med ekonomin kan handla vissa varor till priser som är mindre än en tredjedel av vad vanliga butiker tar.

Egentligen hade Matmissionen, som är en del av Skåne Stadsmission och drivs i samarbete med Axfood, bestämt sig för att inte tacka ja till fler intervjuer eftersom det är så väldigt många som vill bli medlemmar. Ledningen arbetar för fullt med att strukturera om arbetet för att kunna öka öppettiderna, sluta avtal med fler grossister, ta emot mer varor och öppna medlemsregistret för fler som behöver få vara med. Men de gjorde ett undantag för oss, och en eftermiddag satt vi i köket med några av medarbetarna och fick höra dem berätta. Ganska många frågor ställde vi också. Ronnie Kronblad som fotograferar åt Skåne Stadsmission hade redan tagit fantastiska bilder som vi fick använda.

Här kan man läsa reportaget!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *