Torplyckor

Till min mammas födelsedagskaffe ville jag baka några olika sorters småkakor, och en sort som jag inte har bakat på många år är torplyckor. När jag berättade för min mamma vad de består av var hon genast med på det. Få ingredienser, inget dyrt utöver smöret, och så rågsmaken som passar så otroligt fint i det söta!

Degen är smulig, och jag undrar om man inte skulle kunna hälla i en eller två matskedar vatten för att samla ihop den, men det gjorde jag inte — jag klämde ihop små bollar och plattade till dem med gaffel.

En liten varning måste jag utfärda: eftersom det är råg i de här kakorna är det inte så lätt att se när de är färdiggräddade, tycker jag. Man kan använda en stekspade och vänta på en kaka för att se om undersidan verkar klar.

Utan att romantisera det slit som var vardag på torp runtom i Småland i flera hundra år: ja, det är alldeles sant, när man äter en sådan här kaka kan man känna sig lycklig en liten stund! (Fast lycka betyder ju också en bit inhägnad mark. En rågåker till exempel.)

ungefär 45 kakor
Ugn: 175 grader, ungefär 12 minuter

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Skär smöret i lite mindre bitar och lägg det i en degskål (jag använde degmaskin). Mät upp resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en smulig deg. Forma små runda bollar, lägg ut dem på plåtar och platta till dem med en gaffel. Grädda dem i 175 graders ugnsvärme i ungefär tolv minuter.