Ingrids resårstickade mössa

Ingrid har stickat en resårstickad mössmodell till Bunda, och nu har vi kommit överens om att jag publicerar beskrivningen här. Det är en enkel modell, och liknande finns på många håll. Ingrid fick maskantal och ”koncept” av en stickande vän en gång och har experimenterat sig vidare. Fram med restgarnerna!

Du behöver: en rundsticka 3½ med mjuk kabel eller strumpstickor, mjukt garn som passar till, nål att fästa garnändar med

Lägg upp 80 m. Sticka resår med 2 r, 2 a. För att göra stickningen mer stabil och slippa risken för att den vrider sig i början kan du sticka några varv fram och tillbaka innan du sätter ihop stickningen till en cirkel (det lilla ”sprundet” som uppstår kan du sy ihop samtidigt som du fäster garnändarna när du är klar).

Sticka resår tills mössan är 11 cm hög (lägg till 3–4 cm om du vill göra en mössa med uppvikt kant). Börja med intagningar: sticka ihop 2 maskor, sticka 6 m, sticka ihop 2 maskor.

Fortsätt tills du har så få m att du kan sticka ihop dem 2 och 2, dra garnet genom alla kvarvarande m och snörp ihop. Fäst garnändarna.

Klart!

En version i lite grövre garn, som passar till stickor 4½, har det också blivit:

Lägg upp 60 m. Sticka 2 r, 2 a, i 11 cm (lägg till 3–4 cm om du vill göra en mössa med uppvikt kant).
Sticka ihop 2 m, sticka 4 m, sticka ihop 2, sticka 4 och fortsätt så tills du har 4 m kvar. Fortsätt sticka med de 4 m tills du har en liten snodd (I-cord) som är så lång att du kan göra en knut. Ta av garnet och fäst garnändarna.

***

Tack Ingrid!