Alla skoldagar

Det här är Zion William som jag träffade på en konferens våren 2018.

Zion på skolbesök. Bild: Chimz Photography

Konferensen var i Arusha i Tanzania, och det är också där Zion bor. När jag träffade henne hade hon hand om administrationen på en stor skola, men hon hade en plats i ett av konferenstälten för att berätta om ett kosmetikamärke som hon hade startat tillsammans med vänner. De arbetade med lokalproducerade råvaror, och vi pratade en stund om det, och jag fick hennes visitkort, och vi blev Facebook-vänner.

Bild: Chimz Photography

Det var tack vare Facebook som jag förstod vad hon allra helst håller på med: projektet School Girl Essentials.

I många länder ramlar flickorna ur skolan när de hamnar i puberteten. De går inte till skolan när de har mens, och varje gång missar de några dagars lektioner, och efter ett tag kan det göra att de hamnar efter så mycket att de inte klarar att komma ifatt.

Bild: Chimz Photography

Zion och hennes medarbetare gör skolbesök och har lektioner om det som här i Sverige kallas sexuell och reproduktiv hälsa — fast de använder ord som eleverna har en chans att förstå, och de tar upp deras frågor.

Bild: Chimz Photography

Eftersom Zion själv har mycket erfarenheter från skolvärlden vet hon vad som behövs för att besöken ska fungera på alla sätt.

Bild: Chimz Photography

Klasserna kan vara jättestora!

Alla flickor får ett set med just det som Zion kallar School Girl Essentials — mensskydd. Hon har gjort bedömningen att det som fungerar i de sammanhang där hon rör sig, i Tanzania, är tygbindor. Tanzania är ett enormt stort land, och olika folkgrupper kan ha lite olika förhållande till kroppen. I grannlandet Kenya vet jag att det finns minst ett par organisationer som gör skolbesök och delar ut menskoppar, men Zion har alltså bestämt sig för bindor. De köps in lokalt, och varje flicka får ett paket med fem bindor, tre par trosor och en tvål.

”Utbildning hela månaden, alla månader” är Zions slogan, och det är verkligen sant: när flickorna slipper missa skoldagar hänger de med mycket bättre och kan slutföra de utbildningar som de får chans att gå. Hurra!

Och här är School Girl Essentials webbplats, där man kan läsa massor och ge en gåva till arbetet!