Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinterpromenadsmössan steg för steg

Nu har jag äntligen gjort en steg-för-steg-beskrivning till Vinterpromenadsmössan!

Det är egentligen en väldigt enkel modell, en rektangel som man syr ihop till en cylinder och snörper ihop ena kanten på, men det faktum att den är stickad på diagonalen (det är det som gör att den får de fina ränderna) har ställt till det för en del stickare.

Den vanliga beskrivningen finns här. Ladda gärna ner den och ha den bredvid när du följer de här stegen!

Jag stickade i Järbos reflexgarn, men man kan använda vilket garn som helst, bara man har stickor som passar till och är beredd att mäta.

Börja med att lägga upp 3 m. För att du ska slippa klippa till och fästa nya garnändar när du ska sy ihop mössan kan du se till att ha en ganska lång garnände, kanske 40 centimeter.

Såhär alltså (bortsett från att garnänden är för kort). Och det är, som alltid, smart att sticka på rundsticka fastän hela mössan stickas fram och tillbaka.

Sticka rätstickning och öka 1 maska efter första maskan i varje varv. Du kan göra det genom att sticka i både främre och bakre maskbågen eller genom att göra ett halvslag (ett vridet omslag), till exempel.

En triangel börjar växa fram.

Såhär alltså.

Den triangelsida som sitter på stickan kommer att vara din bredaste eller längsta. De båda andra kommer att vara kortare men lika långa — du stickar en likbent triangel.

När en sådan sida är lika lång som du vill att mössans nederdel ska vara (det som du kommer att vika upp + det som döljs av det du viker upp — och du kan tänka dig att det blir ungefär hälften av mössans höjd så som den kommer att se ut innan du viker upp kanten) börjar du att sticka slätstickning i den kanten. Tänk dig triangelformen på det slätstickade partiet också. Du åstadkommer den genom att dels öka i ena kanten, dels flytta gränsen mellan slätstickat och rätstickat lite mer för varje avigvarv, så att säga.

Det kommer att se ut såhär från rätsidan …

… och, några varv senare, såhär från avigsidan.

När sidan är så lång eller hög som du vill att mössan ska vara totalt slutar du att öka i den slätstickade kanten och börjar istället att minska. Det enklaste är att sticka ihop maska 2 + 3 i börjar av de varven.

Såhär kommer det att se ut precis när du ska börja minska. Slätstickning beter sig ju inte exakt som rätstickning, så du har inte längre en exakt likbent triangel, men om du drar lite i den brukar det ordna sig fint.

Du fortsätter att öka i den rätstickade kanten. Efter ett tag ser din stickning ut såhär.

Om du vill kan du här och var sticka några hela räta varv från avigsidan för att få de ”ränder” som mössan på bilden har.

När den rätstickade långsidan är lika lång som huvudets omkrets börjar du minska i den sidan också. Nu minskar du alltså i båda stickningens kanter.

Efter ett tag ser din stickning ut ungefär såhär. Fortsätt minska i båda kanterna.

Till slut har du bara 3 maskor kvar. Klipp av garnet med kanske 30 centimeter tillgodo och dra det genom de tre maskorna.

Nu kommer det stora förvandlingsnumret! Dra lite i din stickning så att du får en jämnare rektangel. Om du vill kan du blöta den, dra och nåla upp den på ett mjukt underlag så att den får torka till sin rätta form.

Ta fram en nål med ett öga som garnet går igenom — tapisserinål, stoppnål, garnnål … och, om du vill, en virknål också.

Sy eller virka ihop rektangelns kortsidor med garnänden från uppläggningen.

Lite överkurs: sy ihop den nedersta halvan av det rätstickade med rektangelns avigsida inåt. Vänd cylindern och sy ihop resten med avigsidan utåt. Då hamnar skarven på rätt sida senare när du viker upp kanten.

Trä den andra garnänden hela vägen runt den slätstickade kanten på cylinden, dra åt, fördela vecken, dra åt igen så mycket du kan (det kommer att kännas lite klumpigt, det gör det alltid på cylindermössor) och sy några gånger fram och tillbaka över hopdraget så att det dras ihop från alla håll och så att det inte är något hål kvar. Fäst garnänden noggrant.

Vänd mössan så att rätsidan kommer utåt.

… och vik upp en lagom bred kant.

Grattis! Du är klar!

Dags att gå ut! Eller att ge bort mössan. Kombinera den med dinglande reflex och kanske med reflexskena för att vara helt säker på att alla bilister ser dig!