Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jerusalemslimpan, version 2

Av Posted on Inga taggar 0

En av mina mycket vardagliga insatser mot matsvinn är att se efter om fruktkorgen på min arbetsplats är tom på fredagarna när de flesta har gått hem. Ofta ligger det några bananer kvar.

Senast tog jag med dem hem till min svägerska och mina syskonbarn och sa att vi kunde göra smoothie till förmiddagsfikat. Min svägerska föreslog att vi skulle baka bananbröd istället, och jag såg framför mig de kakliknande limpor som är så populära i USA. Men hon menade ju matbröd — ett recept som jag hade med i Fester med rester och som hon och min bror bakade gång på gång när de bodde i Jerusalem. Att baka bröd med svenska jästrecept var lite krångligt där, men det här fungerade utmärkt.

Nu gjorde vi en ny variant, och den blev jättebra. Varsågoda!

två limpor
Ugn: 200°, ca 60 minuter (men prova med sticka — det kan gå fortare)

4 mogna eller lätt övermogna bananer
3 dl överbliven frukostgröt om man har
6 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
4 dl havregryn
drygt 2 dl solrosfrön
2 dl crème fraîche + 3 dl mjölk (eller 5 dl fil eller yoghurt)
1 dl honung eller sirap

Skala och mosa bananerna och rör ihop dem med gröten om du har gröt.

Blanda alla de torra ingredienserna i en degbunke. Rör sedan ihop övriga ingredienser och blanda dem noga med de torra.

Smörj två brödformar, bröa dem och häll smeten i den. Ställ in formarna i nedre delen av ugnen, 200 grader varm, och grädda limporna i ungefär en timme. Stjälp upp dem på galler så att de får svalna.