”Jag klarade mig inte ensam”

Det var ju en glad nyhet jag fick förmedla häromdagen när jag hade upptäckt att Bibelsällskapet arbetar med ett projekt med unga mammor i Guatemala och att de gärna vill ha kläder och leksaker till barnen. Nu blir det ännu bättre, för Lotta Ring som arbetar med projektet svarar på en hel rad frågor om det!

Hej Lotta! Vad gör du på Bibelsällskapet i vanliga fall?

Jag arbetar med information och insamling. Det gäller både arbetet i Sverige och internationellt. Vi vill ge bibelservice och idéer till att dela Bibeln vidare i Sverige och hoppas att församlingar vänder sig till oss när de vill ha material eller biblar på en massa olika språk. Dessutom, tillsammans med våra fantastiska givare ute i landet, ser jag till att 20-talet projekt i andra länder får pengar.

Vilka länder arbetar ni i, och hur?

Det finns 148 bibelsällskap i världen, och de arbetar i ungefär 240 länder och territorier. Tillsammans bildar vi United Bible Societies. Det är ett fascinerande bibelarbete som sker över hela vår jord!

De projekt vi valt att stödja i år drivs av de lokala bibelsällskapens personal och volontärer. Bland annat är det utbildning av traumabehandlare i Syrien, läsundervisning i Ghana, bibelöversättning i Afrika och Indien, barnbiblar till skolbarn i Haiti och Rumänien, böcker till allvarligt sjuka barn i Ukraina och Nicaragua, hemligt bibelmaterial till kvinnor i Kirgizistan, braillebiblar till synskadade i Uganda … Listan är lång!

Gemensamt för projekten är att alla, oavsett inriktning, är bibelbaserade och möter verkliga behov i landet. Vi stöttar genom att bidra med pengar, och ibland rådgör vi kring hur projekten kan förbättras och utvecklas.

Kläder till en ung mammas barn som snart kommer att födas. Foto: Bibelsällskapets arkiv

Vad var det första du hörde om arbetet i Guatemala?

Åh! Guatemala ligger mig så varmt om hjärtat. Bibelsällskapets arbete där imponerar på mig. Det började med att jag gick in i ett projekt där de hjälper före detta gängmedlemmar i fängelserna att bryta med sina tidigare liv och beteenden och börja om på nytt. Det är ett extremt farligt arbete. Vålds- och gängkulturen präglar samhället mycket påtagligt.

Sedan tog vi ansvar för flickor som räddas från trafficking och som behöver hjälp att nyorientera sig och bygga upp sina liv. Nu stöttar vi minderåriga flickor som blivit gravida och som står helt oförberedda inför sitt föräldraskap, både mentalt och praktiskt.

Mycket unga mammor och barn får stöd genom projektet. Foto: Bibelsällskapets arkiv

 Hur hjälper Bibelsällskapet flickorna?

De får samtalsterapi, och hjälp med myndighetskontakter. En del måste tas in på barnhem eller ungdomshem. De får också vara med i studie- och samtalsgrupper där de lär sig mer om Bibeln och hur de kan söka vägledning i den. Många gånger handlar det om att upptäcka att de över huvud taget har ett människovärde. Föräldrautbildning och spädbarnsvård finns också med i programmet. De lär sig knyta an till sina barn, trots att de många gånger själva är barn. En del är så unga som tolv år när de blir gravida.

I Barn får barn-arbetet får mammorna bland annat delta i studie- och samtalsgrupper. Foto: Bibelsällskapets arkiv

Varför är unga familjer så utsatta i Guatemala?

Det beror mest på fattigdom, begränsad skolgång och destruktiva sociala mönster med droger, övergrepp och våld som håller kvar de unga i ett utanförskap.

Låt mig berätta om Zulma, 16 år. Hennes mamma satt i fängelse för att ha mördat sin våldsamme pojkvän. Systern Jody, 17 år, som redan fått barn hade flyttat till sin pojkväns familj. Zulma bodde ensam kvar i ett skjul på soptippen, och allt hon ville var att komma därifrån. Hon träffade en pojke och trodde att de skulle kunna skapa ett liv tillsammans, men drömmen gick i kras. Hon återvände till soptippen, denna gång med ett spädbarn i famnen.  Men, som Zulma säger: ”Just när jag trodde att ingen skulle vilja hjälpa mig kom bibelsällskapet och ordnade grupper och möten för sådana som jag. Hjälpen kom i rättan tid. Jag klarade mig inte ensam.”

Mammorna får startpaket med det som behövs när de kommer hem med sina barn från BB. Foto: Bibelsällskapets arkiv

I vanliga fall är det pengar som skickas från Sverige – hur kom det sig att ni bestämde er för att göra annorlunda den här gången?

Flickorna står tomhänta när de ska börja ta hand om sitt barn, och oftast har de inte några pengar att handla för. Därför får de startpaket med det nödvändigaste från bibelsällskapet. Det är ingen annan organisation som gör samma sak, även om man har samarbetspartners kring flickorna. Jag har god kontakt med projektledaren Annelisse Palma i Guatemala, och vi resonerade kring hur vi skulle kunna utveckla projektet. Jag har länge grunnat över om vi skulle kunna göra något mer. Flickorna är utsatta och liksom törstar efter omsorg och bekräftelse. De måste få känna att de är värda omtanke. Varför då inte få ta emot något som en annan människa skapat med kärlek? Dessutom kan det vara gott att det finns alternativa sätt att ge. Man kanske inte har så mycket pengar att dela med sig av, men man kanske har tid och skaparlusta?

Vad är det som behövs till er insamling? Är det några plagg som behövs mer än andra?

Flickorna följs från att de är gravida till att deras barn är tre till fyra år. Mestadels behövs plagg för nyfödda, små tossor, mössor och ”bodies”. Klimatet är ganska varmt, men nätterna kan bli kyliga. Men barnen växer fort, så större storlekar är också välkomna. Små saker som skallror, hängmobiler eller dylikt kan också komma väl till pass.

Familjerna får stöd genom projektet tills barnen är tre–fyra år. Foto: Bibelsällskapets arkiv

Varför är det viktigt att det är handgjorda plagg och handgjorda små leksaker?

Det behöver inte vara handgjort. Vill man köpa något och ge bort går det utmärkt! Men tanken bakom det handgjorda är att det kommer med ett litet inbyggt kärleksbudskap kan man säga. Engagerar man sina händer engagerar man många gånger sitt hjärta. Genom sitt skapande och den tid man lägger ner visar man flickorna att det finns en människa som tänkt på dem och brytt sig om dem. Något av det tyngsta man kan vara med om är att vara utsatt och rädd samtidigt som ingen annan bryr sig.

Hur kommer det som ni får att delas ut?

Varje alster märks av oss med en hälsning på spanska och givarens namn. Vi kommer att sända en omgång före jul till Annelisse. Hon och hennes medarbetare går igenom gåvorna och gör en fördelning som passar flickorna och deras barn och delar sedan ut dem till flickorna i samband med julen. Just nu är 86 flickor inskrivna. Glädjande nog har några unga fäder också kunnat vara med på de senaste föräldrakurserna.

Foto: Bibelsällskapets arkiv

Hur länge pågår den här insamlingen?

Jag räknar med att kunna göra en sändning till i maj. Sedan avslutar vi den här omgången. Men vem vet? Kanske det fungerar så fint att vi fortsätter.

Hur kan man följa arbetet med insamlingen och med de unga föräldrarna?

Jag kommer definitivt att berätta hur det går i tidningen Bibel som man kan bli gratisprenumerant av. Sedan lägger vi upp information på bibelsällskapet.se i december och maj. Undrar man något går det fint att kontakta mig direkt via lotta.ring@bibeln.se eller 018-18 63 36. Mitt kontor finns på Bangårdsgatan 4A i Uppsala om man vill titta in.

Foto: Bibelsällskapets arkiv

Vad hoppas du att insamlingen ska resultera i eller leda till?

Mer kärlek! Jag hoppas också att det får växa fram ett verkligt engagemang för de här små familjerna, vilket kommer att gynna deras framtid. De behöver förbön, de behöver rustas. Projektet behöver pengar också för att kunna fortsätta. Och så hoppas jag att de ska kännas gott i hjärtat hos den som ger, för det här är vikigt och livsförändrande för många. Vi får hjälpas åt att bryta onda cirklar.

***

Tusen tack, Lotta! I bilden här nedanför kommer instruktionerna och adressen igen. Ni som skickar saker till Lotta får gärna skicka bilder till mig också, så visar jag dem här på bloggen!