Jennys vantar på Hemslöjdens utställning

På lördag den 20:e januari öppnar en stor vantutställning hos Hemslöjden i Landskrona. Det som ställs ut är vantar som har kommit till efter ett upprop i sociala medier — #delavantar heter det. Och så heter utställningen också.

Affischen.

Alla som vill har fått komponera ett eget vantmönster, sticka och skicka in. En av alla som ställer ut heter Jenny Bergh. Vi känner varandra lite grann från både sticksammanhang och musiksammanhang, så jag bad om en intervju!

Jenny. Foto: privat

Hej Jenny! Hur blev du vantstickare? Hur började du sticka, och vad har hänt sedan?

Jag tror faktiskt att det första jag stickade var ett par vantar. Sedan blev det ett antal tröjor och många vantar. Jag hade ett långt uppehåll i stickningen när jag fick barn. När jag började igen efter sådär 15 år insåg jag att internet var en guldgruva och gav mig glatt på en sjal i spetsstickning. Det blev många sjalar efter det, men också många många par strumpor.

Nu är du med på en vantutställning som Hemslöjden i Landskrona ordnar. Kan du berätta något om själva utställningen? Hur kom du med där?

Utställningen på Hemslöjden dök upp på Facebook tror jag. Jag har varit i Hemslöjdsbutiken i Landskrona många gånger — det finns så mycket fint där! Eftersom jag precis hade satt igång med ett par vantar i egen design så blev det ett bra mål att försöka få dem färdiga till utställningen. Jag hade köpt ett fantastiskt brandgult sockgarn som låg och väntade. Först tänkte jag bara sticka randigt ihop med lila; jag älskar den färgkombinationen. Men så kom jag på att jag kunde rita eget mönster och ta fram det brandgula som eldsflammor. Jag ritade och ritade, mest för hand men en del i datorn.

Jennys utställningsvantar — Gnistregn heter de. Foto: privat

Blev de genast som du hade tänkt?

Jag är inte vän av att kolla sticktäthet, så första vanten blev för liten. Jag repade upp och började om. Vante nr 2 blev om något ÄNNU mindre, men nu stickade jag en ny istället. I princip är jag nöjd med resultatet! Färgkombinationen är precis som jag tänkte mig.

Hur många timmar la du ner på arbetet med dem?

Jag har ingen aning om hur många timmar jag har använt, men det är många!

Jag har hört att du kommer att vara med när utställningen öppnas. Vad ser du mest fram emot?

Det ska bli väldigt spännande att se alla vantar i verkligheten och att se vem som stickat vilka! Jag har aldrig haft med något på en utställning innan så det ska klart bli spännande att få se mitt eget alster i samlingen. Blir jag sugen på någon annans vantar så finns ju alla beskrivningar, även min. Det skulle vara så kul att möta någon som har stickat mitt mönster! Kanske blir någon inspirerad att prova att rita egna?

Vad har du för tips till den som vill prova att själv designa ett par vantar?

Mitt tips där är att studera ett färdigt vantmönster för att förstå principen och sedan prova själv. Vantmallen som Hemslöjden har lagt ut är alldeles utmärkt att använda. Ett rutigt block att öva på att rita mönster i är också ett tips.

Nu stickar Jenny på ett par randiga sockor. Foto: privat

Vad stickar du nu?

Just nu stickar jag en sjal, en mössa och ett par strumpor. Jag kan aldrig bara ha en stickning och olika stickningar passar i olika miljöer. Det funkar inte att ha en komplicerad mönsterstickning på bussen; där får det bli strumpor eller vantar!

***

Tack Jenny! Utställningen är ju öppen ända fram till mars, så det vore väl skräp om jag inte lyckades ta mig dit. Hoppas att många av er som läser det här också lyckas få se den, antingen i Skåne eller i Norrbotten. Och annars finns ju alla vantarna på webbplatsen också!