Värme när kylan kommer: mössor och lite mer

Redan förra veckan tog jag fram min underbara vinterkappa — så nu kan det vara dags för en inspirationslista med mössor och lite annan värme också!

Alla beskrivningar är gratis. Några finns här på bloggen, andra har jag gjort för Järbo Garns blogg.

Vinterpromenadsmössan stickade jag i Järbos garn Reflex, den grå färgen (eller ska vi säga den silvriga?). Den guppar numera fram på Brivibas Gatve, Rigas längsta gata, där det är hur mycket trafik som helst. Hoppas att alla bilister ser den glittra i mörkret och är rädda om min kompis.

Vinterpromenadsmössan är stickad på diagonalen i rätstickning och slätstickning.

Lite mer glamorösa vinterpromenadsmössan stickade jag också i Järbos garn Reflex, fast i den svarta färgen. Den är stickad på diagonalen, den med, och på det viset är det lätt att göra roliga ränder.

Sju pussars-setet består av mössa, halvvantar och värmekrage i Järbos garn Raggi. Mössan och halvvantarna är stickade med förkortade varv, alla tre modellerna är liksom vertikalt stickade.

Odensvimössan (förlåt den tråkiga bilden) är stickad på två håll, först vertikalt och sedan runt. Garnet som jag använde kommer från Stina i Odensvi.

Hjälpstickan-setet består av mössa, tumvantar, sockor och halsduk. Allt stickas fram och tillbaka på två stickor (eller fram och tillbaka på rundsticka).

Värme till vän eller främling-setet består av värmekrage, mössa, halvvantar och benvärmare som kan fungera som halvsockor. Enbart räta maskor, enbart räta stycken. Jo, det är sant!

Posibilitate-vantarna är stickade ”på tvären” och med förkortade varv. De är en av fyra halvvantemodeller som jag stickade i garner från Moeke Yarns, ett småskaligt holländskt-rumänskt garnmärke.

Skånevinter-vantarna stickade jag i ett glittrigt Raggi-garn från Järbo Garn.

Akvarellmössan är stickad i ett flerfärgat yllegarn från Moeke Yarns.

Och här är min handstickade version av den klassiska militärmössan Olles brorsa. Den är stickad i det näst tunnaste Gästrike-garnet från Järbo. Originalet, maskinstickat, ligger till höger.

***

Har du redan fyllt alla familjens och bekantskapskretsens behov av varma mössor, vantar, sockor och kragar?

Kom ihåg att du kan sprida massor av värme och glädje bland människor som du inte känner också! Frälsningsarmén, olika stadsmissionsorganisationer, olika kvinnojourer och andra organisationer som arbetar med att stötta kvinnor, Hela människan och många andra tar emot handstickat och delar ut det till människor som fryser och behöver värme och en personlig present.

Du kan förstås också vara med i studieförbundet Bildas satsning Sprid värmen!