Värme till en nära eller okänd vän II: Posibilitate

dsc_1613

Här kommer den första variationen på det enkla Simplitate-temat: Posibilitate-vanten!

Den har nämligen en slätstickad ruta som man kan se som en möjlighet för lite vad som helst. Min kollega Åsa, som tog på sig dekorationsarbetet, sydde blommor. En virkad stjärna eller snöflinga, ett hjärta, en liten bil eller en fredssymbol hade säkert också blivit bra!
Och de garner som Ioana och hennes medarbetare tillverkar är ju just en möjlighet både för människor i Rumänien och för garnentusiaster som vill sticka med naturliga material, utan miljöfarliga kemikalier, utan att utnyttja underbetald arbetskraft i ursprungslandet, utan att fåren som ullen kommer från far illa.

Såhär enkla är möjlighetsvantarna:

Stickor: jag använde nummer 4
Garn: en härva Elena, Stela eller Transylvanian Merino från Moeke Yarns (finns hos Matilda på Organic Knitters)

dsc_1583

Lägg upp 50 m och sticka rätstickning i 6 v.
Nästa varv — det här blir avigsidan: 5 r, 12 a, resten r.
Varv från rätsidan: r hela vägen.
Varv från avigsidan: 5 r, 12 a, resten r.
Fortsätt på samma sätt, och när stycket är 30 v totalt, sticka 6 v r.

(Vill du ha en bredare vante? Öka antalet varv antingen i startkanten och slutkanten eller i partiet med den slätstickade rutan.)

Dags för tummen: sticka 40 m.
Vänd och sticka 3 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 3 m.
Vänd och sticka 5 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 5 m.
Fortsätt på detta vis med 7, 9, 11 och 13 m. Nu är drygt halva tumkilen klar!
Fortsätt sedan med 11, 9, 7, 5 och 3 m.
Nu har du 40 m på höger sticka och 10 på vänster — sticka de 10 sista och sticka sedan vantens andra halva lika bred som den första med bara räta varv.

Om du stickar på rundsticka med utbytbara stickor: ta loss stickorna, skruva fast stopp och dekorera vanten som du vill! Sedan kan du sätta dit stickorna igen och sticka ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten.
Om du gör som jag och ber en vän att dekorera: maska av, vänta in dekorationen och sy sedan ihop vanten.

dsc_1611

Gör andra vanten spegelvänd och dekorera den likadant eller lite annorlunda (som Åsa gjorde).
Klart! Present till en kär vän? Något att sälja till förmån för Slättmissionens Hjälpande Hand, Svenska kyrkans internationella arbetes insatser bland romer i Rumänien eller Networks? Eller kanske något att ge till en organisation som behöver värme att dela ut eller direkt till någon som fryser?

dsc_1614