Odensvimössan

Den här vintern har jag experimenterat med en massa nya mössmodeller. Varför? Vet inte riktigt. En del har jag gett till vänner, och en del har åkt till olika platser där mössor behövs. Mitt stora problem har varit att det är så svårt att komma ut i dagsljus och fotografera — och att det är ännu svårare att komma ut i dagsljus tillsammans med någon som kan tänka sig att bli fotograferad.

Ska det vara någon mening med en mössa i ullgarn så tycker jag att den måste komma fram innan det är dags för sportlov, så med Odensvimössan gav jag upp, tog en bild med ett golv som bakgrund och skickade mössan till min väninna Ingrid.

Odensvi? Jo, Ingrid bor nära en gård som heter så, och där säjer Stina garn! Det är spunnet av ull från gårdens får på Filtmakeriet och Båvens spinnhus. Jag har handlat av Stina några gånger för att ge bort och lotta ut, och nu bestämde jag mig för att prova garnet till något eget. Den här sorten använde jag.

Mössan kom fram snabbare än jag hade trott, och nästan direkt fick jag en bild. Med Ingrid i mössan, och i dagsljus. Vilken lösning på mitt problem!

Eftersom den fick godkänt bjuder jag på en enkel beskrivning:

Odensvimössan

Det här är en enkel mössa med en bred resår som är stickad vertikalt, alltså som en lång rektangel. När resåren har satts ihop till en cylinder plockar man upp maskor utmed ena långsidan och stickar runt. Till slut viks resåren dubbel för att värma öronen ordentligt.

Garn: tvåtrådigt finullsgarn från Odensvi (Järbo Raggi eller Järbo Gästrike skulle nog också ha gått bra)
Stickor: en rundsticka nummer 4 med mjuk kabel

Lägg upp 40 m.

Sticka fram och tillbaka: 1 varv aviga maskor, *2 varv räta maskor, 2 varv aviga maskor*, upprepa från * till * tills du har en rektangel som når om huvudet när du drar i den lite grann eller som är dubbelt så bred som den mössa du har som mall. (Jag tror att jag räknade till 43 ”korvar”, alltså 43×4 varv, på min, men jag minns inte säkert.)

Maska av och sticka samtidigt ihop avmaskningskanten med uppläggningskanten (eller maska av och sy om du tycker att det är bättre). Spara den sista maskan — ta inte av garnet.

Låt den cylinder som bildas ha sömmen utåt och plocka upp maskor utmed hela kanten. Nu är det dags att börja sticka runt med enbart räta maskor i slätstickning och att utnyttja den mjuka kabeln till magic-loop-stickning, det vill säga att dra ut en ögla av kabeln så att det går att sticka runt.

Sticka ungefär femton varv på detta vis.

Räkna maskorna och dela antalet i fyra. Sätt en markör rakt ovanför sömmen och sedan markörer vid de andra fjärdedelarna.
Sticka nu det första minskningsvarvet såhär:

Sticka 1 ödht före markören, lyft över markören till höger sticka, sticka 1 m, sticka 2 m tills, sticka vidare  slätstickning fram till 2 m före nästa markör och gör likadant där. Fortsätt med de minskningarna varvet runt.

(Om maskantalet inte är delbart med fyra — jag hade väl tur — så gör på det första minskningsvarvet minskningar bara vid de ”fjärdedelar” som har en maska mer. Då blir fördelningen jämn sedan, och det kommer inte att synas att det började ojämnt!)

Sticka ett varv räta maskor, ett minskningsvarv, ett varv räta maskor, ett minskningsvarv tills det är mindre än 16 maskor kvar. Ta av garnet med någon decimeter tillgodo, dra det genom alla maskor, dra ihop hålet och fäst garnänden. Fäst också uppläggningsänden. Vik upp resåren så att vecket hamnat på mitten. Klart!

Vem ska få en mössa i äkta svenskt hantverksmässigt tillverkat ullgarn? Någon du känner eller kanske någon som du inte känner men som behöver värme?