Mer om kursen för blivande mammor i Jeffrey’s Bay

Barnmorskan Linda som jag lärde känna i Malmö har ju startat mödravård i grupp tillsammans med en holländsk kollega i Jeffrey’s Bay i Sydafrika. Här berättar hon om vad de fem träffarna med varje grupp innehåller!

***

Första gången vi ses talar vi om vad en hälsosam livsstil är.

Ämnena som vi tar upp är kost, motion, rökning, alkohol, droger, socker och stress.

Under ett av passen får deltagarna välja ett område som de ska jobba på under sin graviditet, till exempel att sluta röka eller att äta mindre socker. Det blir lättare att få till en förändring när de känner stöd från de andra i gruppen men också har några att vara ansvariga för.

Vad är egentligen hälsosam mat? Här får deltagarna sitta i mindre grupper och rita eller skriva på en papperstallrik vad som är hälsosamt att äta. Efteråt samtalar vi i storgrupp. Det är väldigt intressant när det kommer upp myter, till exempel ”om du äter mycket apelsiner när du är gravid kommer bebisen att vara gul när den föds”. Då får vi möjlighet att prata om vitaminer och mineraler, socker och de verkliga anledningarna till nyföddhetsgulsot.

Tillsammans besitter gruppens medlemmar stor kunskap, och barnmorskan behöver inte vara den som ”vet allt”.

Ämnet för den andra träffen är amning och preventivmedel. En av de saker vi gör då är att läsa upp ett påstående i taget om amning och diskutera i gruppen om det är sant eller falskt.

Som barnmorska går jag igenom grunderna i amning och vikten av att ha bebisen hud-mot-hud så mycket som möjligt i början.

Vi skickar också runt en låda med olika preventivmedel. Alla deltagare väljer varsitt, och vi samtalar kring hur de fungerar och om fördelar och nackdelar.

Tredje träffen handlar om relationer, jämliket och om tandhälsa.

Vi börjar med att lära känna varandra lite bättre, och deltagarna får sitta två och två och berätta hur det var i den familj de växte upp i.

Lite senare får deltagarna ta ställning till olika påståenden om våld i nära relationer. Till exempel: ”Det är inte synd om en kvinna som blir slagen av sin partner, för hon kan bara göra slut och gå därifrån.”

Håller du med eller inte? Väldigt intressanta diskussioner blir det. Den stora behållningen är att kvinnorna inte ska känna sig ensamma och utlämnade OM de är i en sådan relation — och att de ska känna till var de kan vända sig för att få hjälp och stöd.

Sedan får deltagarna får ställa sig vid olika bilder som symboliserar deras relation: en man och en kvinna som är lika stora, en man som är stor och en kvinna som är liten, en ensam kvinna och så vidare. I den grupp som senast hade den här träffen ställde sig hälften av deltagarna vid den bild som visar en stor kvinna och liten man, och det blev ett intressant samtal om jämlikhet.

Varför lägga tid på att prata om gravidas tandhälsa? Det kanske du undrar. Jo, dålig tandhälsa kan faktiskt leda till att gravida får högt blodtryck (farligt för både kvinnan och barnet i magen) eller till för tidig födsel.

Under år 2017 kommer vi att satsa ännu mer på detta genom information men också genom att ge alla gravida varsin tandborste, tandkrämstub och två plackers vid första besöket.

Barnen som kommer på vaccination när de är ett halvår hoppas vi kunna ge varsin barntandborste, och föräldrarna kommer att få information om god tandhälsa. Om föräldrarna har en god tandhälsa är det större chans att också barnen får det.

Vid den fjärde träffen talar vi om förlossningen och om hur partnern kan stötta den födande kvinnan. Vi har inte hunnit ha den med någon grupp än, men vi har bett kvinnorna att ta med den som kommer följa med till förlossningen vid den sessionen.

En aktivitet går ut på att de gravida kvinnorna samlas för sig och deras partners för sig, och så gör de listor med olika sätt att stötta den födande kvinnan.

Vi ska också se en kort film om förlossning, framtagen av Stellenbosch University utanför Kapstaden.

Femte träffen handlar om första tiden med bebisen samt om psykisk ohälsa. Under ett pass går vi tillsammans igenom symptom på förlossningsdepression.

***

Linda berättade lite mer om förlossningsdepressioner och också om vilka positiva effekter man brukar kunna se av sådana här kurser för ett litet tag sedan.

Vad vill ni veta mer? Vi kan skicka några frågor! Och du som vill läsa familjen Brandes nyhetsbrev från arbetet i Jeffrey’s Bay kan skriva till dem på adressen skutt79[snabel-a]hotmail.com och berätta att du har läst om Lindas mammagrupper här!