Lite bättre garnsamvete

Erkännande: garnet har inte riktigt rullat i takt med resten av mina beslut. Jo, när jag har köpt garner på second hand och tagit emot vänners rester … men annars har jag stickat massor i akryl, som sällan är särskilt vänligt mot miljön, och dessutom mycket i ullgarn utan miljömärkning.
Undantagen: de underbara härvorna som Ioana på Moeke har skickat — de resulterade i fem par vantar och en mössa:

 … och ett par härvor färgväxande ekologisk bomull som jag fick från Tant Kofta. De resulterade i den här tröjan:

(Det är anmärkningsvärt ofta som mina tröjor och koftor lägger sig på fel håll här på bloggen. Har Hemmets Journals bloggsida någon specialinställning för saker med den här formen?)
Men om man vill sticka och virka med lite bättre samvete?
Det ena man kan göra är att ta vara på garn som ingen annan tar sig an — på reor, i second hand-affärer, genom att ta hand om stickade plagg som ingen vill ha och repa upp dem. Det besparar miljön en massa påverkan. Något som inte verkar finnas på någon webbplats men som jag har hört om flera gånger är att ullspinneriet i Klippan i Skåne säljer massor av ullgarn på sin outlet. Det är gjort för företagets filttillverkning, alltså för vävning, men som jag har förstått det passar det för stickning också. Någon som vet mer?
Det andra är att stå ut med att allt som tillverkas påverkar miljön mer eller mindre men satsa på så miljövänliga garner som möjligt för att stötta dem som vill utveckla bättre sätt att arbeta.
Varför bomull och akryl är sådana miljöskurkar får vi fördjupa oss i en annan gång — här kommer en lista med garner ur den andra kategorin, nya garner med mindre miljöpåverkan:

Moeke Yarns tar vara på rumänsk ull som annars skulle ha slängts och bränts, bearbetar den för hand, tvättar den med mimimal kemikaliemängd och spinner den på ett gammaldags spinneri.
Iloyarn har handspunnet och maskinspunnet garn från små producenter i Bolivia. Ägaren har arbetat för Svalorna (en biståndsorganisation) där.
Matilda på Organic Knitters är Moeke Yarns svenska återförsäljare — och hon säljer också många andra miljövänliga garner.
Chavella säljer alpackagarn från Anderna i Bolivia. Det kommer från djur som slipper äta besprutad mat. Och dessutom är det Fairtrade-certifierat!

Stina i Odensvi säljer garn från sina egna får. Det är spunnet på spinneri och finns i några olika kvaliteter. Av en av dem stickade jag Odensvimössan, och jag har också virkat flera scksackfiltar.
Hos Hippstick finns till exempel ekologiskt bomullsgarn från Italien. Det är ett danskt märke som heter Onion. Onion gör också ett garn av ekologisk ull och nässelfiber!
Hos LEHDEsign finns allt: "rättvisemärkta, ekologiska och återvunna garner"!
Drops/Garnstudio har ett garn av återvunnen bomull — Drops Loves You #5. Det borde gå att få tag i hos alla garnhandlare som säljer Drops-garner (har de det inte hemma så kan de ju beställa).
Stoff och Stil har ett eget garnmärke med både ekologisk ull och ekologisk bomull. Tack Lillbatting-Anna för tipset!
Novitas garn Kaisla består till hälften av återvunnen bomull. Och det finns fler: Novita Eco Cotton består av 85% återvunnen bomull, Novita Hanko har 50% återvunnen bomull (och resten akryl), och Novita Eco Tube är ett trikågarn (alltså gjort av trikåremsor) med 80% återvunnen bomull. Dessutom finns Novita Suomivilla som är spunnet av bara finsk ull och Novita Nordic Wool som innehåller minst hälften skandinavisk ull.
Järbo har Hooked Zpagetti, ett trikågarn gjort av 92% återvunnen bomull, och EkoYarn som också är ett trikågarn, men inte återvunnet utan helt ekologiskt. Då blir det svårt att välja, eller hur? Milano Eco Barbante är ett "vanligare" bomullsgarn. Men det mest fantastiska hos Järbo är nog Manos del Uruguays Silk Blend och Serena, ett Fairtrade-certifierat garn av merinoull och silke och ett av babyalpacka och bomull.
Marks & Kattens har Eco Baby Bomull som är ett helt ekologiskt bomullsgarn, och så Eco Baby Ull, Eco Baby Ull Colour, Eco Ull och Eco Ull Colour som är ekologiska ullgarner. Det var av Eco Ull och Eco Ull Colour som jag stickade de allra första Femtimmarskoftorna på svenska, förresten! En för att förstå några olika varianter av de engelskspråkiga beskrivningarna, och sedan tre till för att prova det här med att virka ärmsömmarna, göra bredare kanter fram för knapphålsrad och se till så att allt verkligen stämde.  
Tant Kofta har nordiskt ullgarn. Frågar man så kan hon nog berätta om ekologiskt och återvunnet bomullsgarn också — jag vet i alla fall att hon har sålt sådana sorter tidigare.
Ullcentrum har garn av ull från Öland och södra Sverige. Tack Annsofie som påminde om det!
Yllotyll har en hel sida med ekologiska garner och Fairtrade-certifierade garner, bland annat hampagarnet Number One Hemp.
Floda Nääs Garn och Hantverk har en hel sida med ekologiska garner, bland annat Onions bomull-hampa-modalgarn. Dessutom finns två sorters ekologiskt ullgarn från Ulliväst. Och ett eget märke: A-garnets Klövsjöull!
TexTera har ekologiskt garn och Fairtraide-garn av ganska många olika material — nässla, lin, bomull, ull och … banan! Märkena heter bland annat Leinen Los, Alb Socke, Butterfly Eco, Eco Blend Chunky och Unisono Solid.
Lingarn är, vad jag har förstått, vänligare mot miljön än bomull också när linnet inte är ekologiskt odlat. Karin Öberg träffade jag när hon arbetade på den öppna förskolan Måsen i Kalmar för något år sedan — nu arbetar hon med sitt garnmärke Kalinka på heltid, tror jag. Det finns i 100% lin och i ett par blandningar med ull och bomull.
Ja, det finns alltså ganska mycket att välja på för den som vill sticka eller virka med lite bättre samvete. Dags att sätta igång kanske?
Hjälp mig gärna att fylla på listan!