Baka klimatsmart till jul?

Den här veckan, när vi får nyheter från klimatmötet i Paris varje dag, är det extra roligt att berätta att några av mina kolleger på Verbum har ordnat en julrabatt på Baka med årstiderna!

Fram till den 20:e december kan man beställa den med 25% rabatt om man skriver in rabattkoden Bakajul när man fyller i sin beställning. Här är Verbums webbokhandel.
Några klimatsmarta bakningstips redan nu?
Javisst:
* baka på KRAV-ägg, KRAV-smör och KRAV-mjölk — de varor som djur är involverade i att framställa påverkar miljön mer än de vegetabiliska
* undvik aluminiumformar och aluminiumfolie (och överhuvudtaget en massa engångsförpackningar så gott det går)
* baka och gör julgodis på Fairtrade-certifierad kakao och choklad (ICA och COOP har ju egna märken, och jag tror att Lidl och Willys har kvar sina egna också — dessutom finns till exempel Eguale)
* baka på årstidens frukt och grönsaker — just nu är det roligt och bra med äppelkakor på svenska vinteräpplen, morotskaka, rödbetskaka och palsternackskaka. Men prova gärna KRAV-apelsinkaka också! Här finns goda rutor som man kan variera med julkryddor eller hackad choklad om man vill.
* ersätt sirap med honung i till exempel bröd. Men prova gärna i andra recept också! Vi är helt beroende av binas arbete, så biodlarna hör till vår civilisations viktigaste arbetsledare. (Och de är ett fantastiskt exempel på att de som gör själva jobbet ofta vet mycket mer om det än cheferna, eller hur?)
* använd KRAV-märkt mjöl och socker (såklart!), och fråga också efter sådana kryddor. Det finns en del, och hör handlarna att det är efterfrågan frågar de leverantörerna om mer. North & South i Hjo har ekologiskt saffran. Extra viktigt! Man kan köpa den i Rättvis handel-butiker och beställa den till exempel här.
Boken innehåller mer än detta, förstås — mycket mer. Och massor av recept!