Hembesök

Birgitta och Kea i Loki i Kenya har ofta volontärer från Sverige på besök. En del är läkare och barnmorskor som Läkarbanken skickar till dem, och en del hjälper till med praktiska saker i samhället, till exempel konstruktioner, installationer och byggen. Eva-Marie som nyss har kommit tillbaka till Sverige hann med ett hembesök hos mamman med tvillingarna innan hon åkte. Såhär berättar hon:
För ett tag sedan berättade Birgitta om mamman som fick tvillingar. Vi har undrat så hur det har gått för henne och pojkarna. I måndags (förra veckan, Annas anm) hade jag möjlighet att besöka dem.

I en liten söndrig hydda hittade jag mamman, som satt där inne i skymningen, och de två pojkarna, som låg på golvet och snusade. Två små, söta barn som var översållade med flugor.

(Här är flugorna bortviftade.)

(Och här också.)
Det första vi gjorde var att åka till en liten shop och investera i myggnät till barnen. Tyvärr fanns de bara i rosa, men jag är säker på att de fungerar lika bra för pojkarna ändå!

Sedan var det dags att torka av barnen i rumporna. Här används inga blöjor, så det blir ganska kladdigt!
I de matpaket som mamman får finns både tvål och tvättmedel. Tyvärr förstår inte mamman att dela upp tvättmedlet så att det räcker till flera gånger, utan hon hade tagit alltsammans och hällt i första tvätten. Och något tvål såg vi inte till.
Barnen började gråta, och till vår stora glädje tog hon upp ett av dem och la honom till sitt bröst.

Ja, här behövs någon som kan hjälpa till, och förklara för henne hur hon ska sköta sina små pojkar. Någon som kan se till att de har det bra. Det är vad vi letar efter nu. 
Till hyddan fixade vi ett regnskydd, så att mamman och de små i alla fall inte behöver ligga och bli våta nu under regntiden.

Pojkarna har fått namnen George och Jonas. George efter min fina man. Roligt att få lämna ett litet spår efter sig här!
George och Jonas och deras mamma har redan fått svenska faddrar som betalar matpaketet varje vecka — och deras moster har lovat att hjälpa mamman så gott hon kan, hon får matpaket till sin familj som ersättning — men det finns många fler barn som lever i stor utsatthet i och runt Loki.
Birgitta, som inte kunde gå med Eva-Marie på hembesöket eftersom hon var sjuk, har följt upp det och skriver:
Nu har jag kommit överens med två kvinnor som mot en liten betalning ska turas om att besöka kvinnan dagligen, ge henne dagsransonen av tvättmedel, se till att hon har vatten (ett problem här), tvättar sina barn, ammar, äter själv och så vidare.  Det känns fantastiskt skönt, och jag hoppas det ska fungera.
Vill du bli matfadder för en familj eller skolfadder för ett barn, så skriv till birgitta.arnlund[at]gmail.com! Kanske kan ett fadderskap vara en bra julklapp till någon barnfamilj i din närhet?