Vad är det bästa med långpannebak?

Den första vårdagens pinnar.
Den första vårdagens pinnar.

Nu behöver jag lite hjälp igen!

Och det är inget svårt — svara bara på någon eller flera av de här frågorna, så får jag inspiration att dela med mig av i den nya långpanneboken (som ju heter Inte utan min långpanna).

När jag är ute och berättar om böckerna får jag ofta höra att det inte bara är recepten i de här böckerna som gör att de är framme och blir använda hela tiden, utan också berättelserna som hör ihop med recepten och de små citaten och kommentarerna och tipsen som vi ”strösslar” med. Så varsågod att vara med och strössla! 

Vad är det bästa med att baka i långpanna?

Vilket är ditt bästa långpannetips?

Har du fått något extra roligt beröm för långpannerutor någon gång?

Hur stora brukar du skära dina rutor?

Hur bär du dig åt för att skära rakt?

Är det besvärligt att diska långpannan?

Vilket är ditt bästa tips för när kakkanterna har bränt fast i långpannekanten?

Har du lyckats få tag på extra långpannor eller plåtar till din ugn? Hur?

Vilka är de bästa kakburkarna för mjuka rutor?

Vad gör du med kakkanterna?

Hur förvarar du dina favoritrecept?

Delar du med dig av favoritrecept, eller vill du hålla dem för dig själv?

Provar du gärna nya recept, eller håller du dig till favoriter?

Brukar du prova små varianter av recept som är bra? Något tips? 

Det räcker alltså jättefint med svar på EN fråga, men vill du svara på flera så är det förstås roligt.

Hamnar något av det du har skrivit i boken så kan det bli med förnamn, förnamn och efternamn eller förnamn och hemort (det är ju trevligt med lite variation). Du kan också skicka med en signatur om du inte vill att jag ska använda ditt namn.

Skriv i kommentarfältet eller skicka ett meddelande till anna.braw[@]libris.se. Tusen tack på förhand!

8 reaktioner på ”Vad är det bästa med långpannebak?”

  1. Ska göra mitt bästa för att svara på frågorna 🙂 Nu bakar jag ju mest på ”jobbet”(praktiken)och skolan, men ändå…

    Vad är det bästa med att baka i långpanna? Det blir mycket! Effektivt och snabbt.

    Vilket är ditt bästa långpannetips? Kolla att den passar i ugnen innan du fyller den med smet om du är i ett nytt kök. Hade lyckats göra en jättefin paj hos en vän bara för att inse att människan hade ugnsformar som inte gick in i hans smala ugn…. 🙁

    Har du fått något extra roligt beröm för långpannerutor någon gång? Att jag förstör för de som försöker banta eller ”deffa” inför sommaren. Erbjöd mig att baka surströmmingskaka för att frestas mindre 😉

    Hur stora brukar du skära dina rutor? Ett bleck (lite större än vanlig långpanna) blir 60 bitar.

    Hur bär du dig åt för att skära rakt? Börjar i mitten, alltså delar kakan i två, sen i två igen och så vidare.

    Är det besvärligt att diska långpannan? Nej.

    Vilket är ditt bästa tips för när kanterna har bränt fast i kanten? ta en liten tandad kniv och såga lite snyggt. Kantskär själva kakan lite generöst sen så syns det inte.

    Har du lyckats få tag på extra långpannor eller plåtar till din ugn? Hur? Näpp, hemma har jag bara standard.

    Vilka är de bästa kakburkarna för mjuka rutor? Big pack-lådor.

    Vad gör du med kakkanterna? På jobbet läggs alltihop i en stor tallrik och ställs på en bänk där det springer förbi mycket personal (diskare, serveringspersonal, m.m.) och sen väntar man några timmar så är tallriken tom på något magiskt vis.

    Hur förvarar du dina favoritrecept? I datorn.

    Delar du med dig av favoritrecept, eller vill du hålla dem för dig själv? Delar gärna med mig! 🙂

    Provar du gärna nya recept, eller håller du dig till favoriter? Ofta är man väl lite insnöad på de gamla vanliga….

    Brukar du prova små varianter av recept som är bra? Något tips? Gör mer glasyr än vad som står, jag tycker att det ofta blir för lite och för tunt.

  2. Hej härliga Anna!

    Här kommer några svar på dina frågor:

    Hos oss går långpannorna varma. Det är rulltårtor, långpannebröd, snoddas, brownies, fyriskakor, hallonrutor, havrerutor, välkryddade morotskakor och allt möjligt annat, men något av det godaste jag hittat i min långpanna är nog nygräddade ”bloggbullar”, som jag råkat kalla dem. Philadelphiabullar heter de väl egentligen, men jag har googlat rätt på dem i olika bloggar och därmed fick de ett annat arbetsnamn hemma hos oss. Fantastiskt goda, hoppas få se dem i nästa kokbok!

    När kakorna ska skäras använder jag en lång kniv för att få raka rutor, men jag skär dem alldeles för små. Jag inbillar mig att de räcker längre då, men i stället får man ju ta två bitar … eller tre. Kanterna råkar jag alltid äta upp av bara farten, men det behöver jag kanske inte erkänna här. I vårt hus var köket hyfsat nyrenoverat när vi flyttade hit och vi har en rund, liten ho. Vilken långpanneutslitare som helst förstår hur urbota dumt det är och hur blöt man blir på fötterna, men smaskar man lite goda kanter i processen går det förstås lite lättare.

    Jag provar gärna nya recept och de allra, allra bästa, utvalda recepten skriver jag ner så snyggt jag kan i en receptbok. Min man brukar säga att gräset inte är grönare på andra sidan, särskilt när jag provat ett nytt recept på blåbärspaj. I hans tycke finns det inget godare än helt vanlig smulpaj, men jag har många förslag på variationer. Långpannekakor i alldeles för små bitar, exempelvis!

  3. Jag älskar dessa långpannekakor, det blir mycket på en gång, antingen för att frysa ned, eller till speciella händelser. Fryser ned i antingen, glasslådor, ell annan passande ”fyrkantslåda”.

    Ibland skär jag större rutor, och delar dem sedan i trianglar, bara för att få en annan form. Det beror också på hur tjock kaka det blir, om jag skär i stora, lagom eller lite mindre rutor. Använder ofta en pizzaskärare, går lätt att rulla igenom lagret i kakan.

    Jag har sparat mina recept i pärmar, har en speciell för bröd, bakning, kladdkakor och middag, där har jag delat upp i kategorier, så i bakpärmen, är långpannekakor för sig, då är det så enkelt att hitta.
    Provar gärna nya recept och delar alltid med mig till dig som önskar prova mina egna recept.

    Långpannor, där använder jag ugnens egna plåtar, och har dessutom köpt till 2 storlekar mindre, en från Clas Ohlsson i rostfritt, och en på Ikea, också rostfritt, då har man olika mått, beroende på hur mycket smet det är.

    Att diska dessa mindre formar, görs i maskin, den större går alldeles utmärkt att diska i grovkökets ho. Gott om plats, och om det har bränt fast lite, kan den stå där en stund, med lite vatten och diskmedel i.

    Här blir det sällan någon kant över, eftersom jag tar med alla bitar, tycker inte det gör något att det finns både kantbitat, hörnbitar, mm, de smakar ju lika gott de också. Men om jag skall ge bort så sparar jag dessa udda bitar , det är ju bara att frysa ned, eller äta tillsammans med lite bär och glass till efterrätt.

    Ta en bakdag tillsammans med dina vänner. 4 st bakar och gör sina favoritrecept, och delar upp kakorna emellan sig, då har man verkligen fått med sig mycket olika smaker i frysen.

    Kommer inte på något mer för denna gång, men jag rekommenderar varmt att göra just långpannekakor, eftersom det blir så stor mängd. Det blir alltid gott också!
    Tack för mig/ kram tina

  4. Kristina Högman

    Det bästa med långpannebak är småbarns-vänligheten: Minimalt med farlig ”lucköppning” och maximalt med godsaker! / Kristina Högman

  5. Min far har (oombedd) gått på nåt återvinningsställe för vitvaror och skaffat extraplåtar till mig och min syster. Trots att han mätt noga var det två plåtar som inte gick in i min ugn. Men han sågade av ett par cm snett på två av hörnen, och sen dess passar den!

  6. Mina barn tycker att det bästa med långpannebak är att det blir kanter ”över” som man genast får lov att äta upp!

  7. Jag glömde ju berätta mitt bästa tips för att skära upp rutorna snyggt.

    Om man har glasyr på kakan, t.ex. moccarutor eller morotskaka är det lätt hänt att glasyren liksom ”följer med upp” när man lyfter kniven. Det blir smulor i glasyren och allmänt kladdigt.
    Men om man använder en vass tandad kniv och sköljer den innan man skär så går den betydligt lättare. Mellan varje snitt så sköljer man rent den från glasyr och kaksmulor och låter blir att torka den (räcker att skaka den lite grann) så blir det betydligt snyggare rutor! 🙂
    Helst ska man inte såga i kakan alltför mycket, utan bara trycka ner kniven och sen upp igen, skölja den och skära igen.

    🙂

Lämna ett svar till Kristina Högman Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *