Startpaket till nyfödda i Loki

Idag blir det en fortsättning på något som jag skrev mycket om på min förra blogg: nyheter från Loki!
Det är ett samhälle i Rift Valley i Kenya där Kea och Birgitta Arnlund har bott och arbetat de senaste åren. Kea är pilot (och kan konstruera och bygga nästan vad som helst, tror jag), och Birgitta är musiker och lärare och har arbetat mycket med familjerna i samhället, särskilt med de vars barn är undernärda, och med en kvinnogrupp som kallas ANA.
I höst har Birgitta bott i Örebro och arbetat på en skola där, och Kea har varit i Loki och arbetat tillsammans med folk i samhället och volontärer från Sverige.
Nu är Birgitta på väg till Loki igen!

 
Och nu måste jag berätta något extra roligt: lördagen före andra advent var jag på väg till en repetition i Bulltorp utanför Hallsberg. När jag klev av tåget i Hallsberg fick jag syn på Linda och hennes lilla hund! Vi har haft kontakt i några år nu, men vi hade aldrig träffats. Och just den dagen var de på väg till Örebro för att leverera inte mindre än 44 startpaket med filtar och kläder till Birgitta. Det var en blå IKEA-kasse och en stor ryggsäck fulla!

Linda har skrivit om arbetet med startpaketen på sin blogg då och då. Varje paket ska innehålla en filt (eftersom de åker med i bagaget när någon ändå flyger är det viktigt att de är tunna och lätta), byxor, en body eller skjorta och en mössa.

Det här med blöjor löser föräldrarna i Loki på något eget sätt — min gissning är att urtvättade kangas kommer till användning. Och ett set med kläder är ju inte allt som en nyfödd behöver, men det är en god hjälp. Själva poängen är egentligen att alla mammor vet att om man kommer till Lokis förlossningsklinik för att föda får man det här fina paketet, och då bestämmer de sig i förväg för att komma dit, och då kommer de i tid. Annars, om de satsar på hemförlossning, blir en ilfärd (språngmarsch, kanske med bår) sjukhuset sista utvägen om förlossningen hakar upp sig, och då är det mycket svårare för personalen att ge dem bra vård.

De startpaket som Linda har levererat tidigare är redan utdelade — Gunilla Andersson har tagit de här bilderna. Hon är barnmorska och bor i Aneby, men i år har hon varit sjuksköterska i Loki också, utskickad av Skandinaviska Läkarbanken. Visst verkar det som om mammorna blev glada?
Hoppas att det blir anledning att berätta mer om det här framöver!
Vill du vara med och hjälpa till? Linda svarar gärna på frågor!