Företagsutveckling i Loki

För nästan ett år sedan åkte Linda till Loki i Rift Valley i Kenya för att sätta igång en sömnadskurs för en grupp kvinnor och män. Tanken var att om de lär sig att sy enkla kläder till barn och vuxna i samhället kan de försörja sina familjer.
Det har fungerat, vad jag förstår — och extra roligt blev det när Birgitta kom på att vi i Sverige kunde få köpa klänningar som sedan kunde delas ut bland flickor på plats. Sponsring kan man kalla det, kanske. Och det blev bra i tre led: fina klänningar till flickorna, inkomst till dem som syr, och en liten peng per klänning till själva skrädderiet så att det går att hålla det igång och köpa in nya tyger och lite annat.

Nu börjar nästa kurs: Linda samlade in pengar när hon fyllde år, och en som fyllde 50 gjorde detsamma, så det finns resurser att anställa Lokis professionelle skräddare som lärare i drygt tre månader. Jennifer (på bilden) och hennes kolleger drömmer om att klara att sy skoluniformer. Det skulle nämligen ge dem en trygg inkomst — barn som går i skolan i Kenya gör det ofta i uniform, kanske vit skjorta och mjörkblå kjol eller shorts.

Till att börja med kompletteras syrepertoaren (hittills mest omlottklänningar, axelremskassar och mjuka djur) med shorts. Det har ju varit lite orättvist att så många flickor har fått fina klänningar och att inte pojkarna har fått något alls. Birgitta hälsar att det snart ska gå att sponsra shorts också. Vi återkommer om detta så snart det finns bilder och lite mer att berätta!
På bilden här är det Peter och Peter som syr. De ser fram emot nya uppdrag tror jag bestämt!