Restgarnskoftan

I somras stickade jag en liten vinröd kofta med vitt ok. En gång för länge sedan köpte jag tre garnnystan i olika grå nyanser till en sådan där OS-mössa som sedan bara blev halv och nystades tillbaka. Min brors arbetskamrat fick barn för några veckor sedan, och min bror tyckte att en liten mörkgrå kofta vore en bra present. Varje gång när jag är i London brukar jag springa till en liten second hand-affär där de har garn från Cygnet, en garnfabrik i Bradford. För ungefär två år sedan var jag på ett stickcafé på Hemmets Journal och fick med mig allt som blev över från restgarnsbordet.
Vad blir summan av allt detta?
Jo, naturligtvis att det höll på att svämma över alldeles.

Då får man sticka en restgarnskofta!
Det fanns små nystan i många, många färger, men just till den här valde jag allt som hade någorlunda dova nyanser.
Det gula nystanet var ett oanvänt Cygnet-nystan på hundra gram — vill man ha en någorlunda symmetrisk komposition kan det vara bra att ha något som räcker ett tag. Det vinröda kan inte ha varit mer än 50 gram och tog slut tre ränder före slutet, så då fick jag byta till det mörkgrå.
Men jag tror att det syns på bilden att jag började med några olika små grå och dovt gröna bollar och stickade tills de tog slut — fyra varv med dem, fyra vinröda, fyra grå, och så vidare. När något tog slut fogade jag in nästa med en rysk skarv. Poängen var, tyckte jag, att verkligen använda garnet in till sista centimetern, för jag ville inte ha några nya små rester.
Ärmarna stickade jag enfärgade för att slippa få en massa garnändar att fästa — jag tänkte att det nog skulle göra "sömmen" klumpig.
"Var är beskrivningen?" brukar någon eller några fråga när man visar saker på Online Stickcafé på Facebook.
Nu är det så att den här koftan har åkt till sin mottagare, en ett-och-ett-halvt-åring i Kalmar, så jag kan inte räkna maskor och varv. Men modellen är samma som Två trådändars lilla kofta, och så räknade jag om halsringningen och stickade resten på ögonmått. Hoppas att det hjälper!
Om det uppstår nya rester i sådan här mängd lovar jag att försöka komma ihåg att anteckna medan jag håller på.
… och så vill jag passa på att önska er allihop riktigt fina juldagar!